Скромният произход може да затрудни живота в много аспекти, но

...
Скромният произход може да затрудни живота в много аспекти, но
Коментари Харесай

Бедността се отразява на човешката ДНК

Скромният генезис може да затрудни живота в доста аспекти, само че също така е допустимо да повлияе и на човешките биологични механизми, свързани с функционалностите на мозъка, което от своя страна усилва риска от меланхолия.

Изследвайки мозъка на подрастващи, учените са открили, че хората, израснали в семейства с невисок социално-икономически статус, създават по-голямо количество от химичен маркер на гена SLC6A4, обвързван с развиването на депресията, написа научното издание „ Сайънс алърт ”.

Този тип епигенетични маркери – такива, които са породени от околната среда или други външни фактори, може да засегне действието на нашите гени. В този случай учените са открили, че тези маркери усилват така наречен реакцията на мозъка за „ бягство или битка “ при рискова или стресова обстановка. Този вид отговор се управлява от зона на мозъка, наречена амигдала. Според екипа откриватели хората с по-активна амигдала е по-вероятно да развият депресивни положение в някой стадий от живота си.

„ Най-големият рисков фактор, който имаме за меланхолия, е фамилната история на болестта ”, показва психиатърът Дъглас Уилямс от университета „ Дюк ”, създател на проучването. „ Нашето ново изследване разкрива един от механизмите, по който сходен фамилен риск може да бъде проявен или изпитан в избрана група хора по време на юношеството ”, показва още той.

В проучването са взели участие 132 младежи на възраст сред 11 и 15 години с друг социално-икономически статус, показва БГНЕС. Те са били подложени на мозъчен скенер, измерващ интензивността на амигдалата, до момента в който са им показвани фотоси на изплашени хора.

Учените са открили, че подрастващите от оскъдно семейство имат по-ниски равнища на серотонин в гена SLC6A4, което приказва за нараснала интензивност на амигдалата. Това от своя страна е знак за по-силна реакция при чувство на опасност и риск.

Участниците в изследването са следени в продължение на три години, като тези с по-голяма интензивност на амигдалата по-често оповестяват за признаци на меланхолия, изключително в случай че в фамилията им има история на хора с депресивни положения.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР