Скромният ансамбъл на Нова Зеландия не е сред претендентите за

...
Скромният ансамбъл на Нова Зеландия не е сред претендентите за
Коментари Харесай

Без бъбреци, но с несломим дух - историята на една гимнастичка от Нова Зеландия

Скромният отбор на Нова Зеландия не е измежду кандидатите за оценките на международното състезание по художествена гимнастика в София. В една друга конкуренция обаче отборът е любимец за златните медали. Специални по собствен метод, с още по-специален капитан, шестте девойки са безспорни шампионки в живота.

23-годишната Кейтрин Пейтън тренира гимнастика от 14-годишна, част е ансамбъла, който показва Нова Зеландия на международно и като всеки различен състезател мечтае за олимпийските игри в Токио през 2020. За разлика от всеки различен обаче Кейтрин Пейтън е с диагноза бъбречна непълнота.

" И двата ми бъбрека не действат. В момента съм на периотенална диализа, която правя по 4 пъти на ден. Всяка една операция лишава по 30 минути. Ставам в 1 през нощта, след това в 7 сутринта, в 1 на обед и 7 вечерта. ", споделя грацията.
Снимка: bTV
Когато е на 14, майката на Кейтрин подарява единия си бъбрек и момичето минава трансплантация. След това се записва на гимнастика, в която е влюбена от дете, и в продължение на 8 години живее обикновено. Тогава обаче бъбрекът се оказва несъответстващ и се постанова да бъде отстранен. Вече три години момичето търси нов донор.
Снимка: bTV
" Беше доста тъжно, тъй като след трансплантацията имах толкоз доста независимост. Почувствах се извънредно, отхвърлих се от гимнастиката за 1 година, тъй като мислех, че не мога да упражнявам към този момент. Но един ден си споделих – желая да се състезавам. Отидох в залата, срещнах се с треньорката ми и й споделих " желая да вземам участие в идващото съревнование след 2 седмици " и го направих.

От тогава до в този момент Пейтън тренира 6 дни в седмицата по 4 часа на ден наедно с останалите.
Снимка: bTV
" Доста е мъчно, тъй като се изтощавам доста бързо, тъй че би трябвало да си почивам сред съчетанията и да се убеждавам, че не се пренатоварвам. Не е рисково, само че в случай че не внимавам, мога да получа херния. Всъщност към този момент получих обаче беше дребна и в този момент съм добре. Но в действителност като цяло е безвредно. ", прибавя тя.

В гимнастиката състезателката намира своя метод да не помни за заболяването и проблемите: " Това е добър метод да се разсея от всичко. Фокусирам се върху тренировката, съчетанията, върху това да давам най-хубавото от себе си. "

За да стигне до България ансамбълът на Нова Зеландия подхваща 5-седмично странствуване, преминавайки първо през Минск и Казан за Световните купи.

За задачата Кейтрин би трябвало да придвижи 40 кашона с разтвор за диализа. В превозването им се включва целият тим – всеки придвижва по кутия, а останалите идват от Германия непосредствено в Беларус.
Снимка: bTV
" Това са торбичката и течността, които изсмукват всичко нездравословно от организма ми и по-късно се източват. Ако не направя диализата, стартирам да се усещам зле. Токсините стартират да се натрупват, което е доста неприятно. Ако не я направя в продължение на две седмици, ще умра. "

Кейтрин Пейтън несъмнено е друга, само че не поради болестта си, а поради несломимия си дух, с който въодушевява хората към себе си и тези, които научат историята й. Самата Кейтрин обаче приема нещата по напълно друг метод.
Снимка: bTV
" Да, казвали са ми, че въодушевявам доста хора, само че аз просто върша това, което обичам. Имаме един живот, в който би трябвало да се възползваме от всяка опция, която имаме. Ако обичаш нещо, би трябвало да се бориш за него и да го правиш. Е, аз го върша. ", приключва смелата гимнастичка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР