Скрийншот Турска твЕксперти на ООН призоваха Анкара да освободи ръководителката

...
Скрийншот Турска твЕксперти на ООН призоваха Анкара да освободи ръководителката
Коментари Харесай

Шефката на Лекарския съюз на Турция бе вкарана в затвора след въпрос. Ердоган предупреди, че и други ще я последват

Скрийншот Турска тв

Експерти на Организация на обединените нации приканиха Анкара да освободи ръководителката на турската здравна асоциация, която беше задържана, откакто прикани за следствие на изказвания за потребление на химически оръжия от турската войска, съобщи Ройтерс.

Шебнем Корур Финджанджъ, ръководител на Турския лекарски съюз, беше вкарана в пандиза в очакване на правосъден развой по обвиняване в " разпространяване на агитация на терористична формация ". Правозащитници обявиха, че това е имало за цел да я накара да замълчи, съобщи.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изрично отхвърли изказванията в нейно изявление пред медии, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК), и съобщи, че ще бъдат подхванати правни дейности против всеки, който насочва такива обвинявания.

Петима специфични докладчици от екипа за специфични процедури на Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации обявиха през днешния ден, че Турция би трябвало да спре да употребява законодателството за битка с тероризма за заплашване на правозащитници и да освободи Финджанджъ.

Документирахме доста случаи, в които законодателството за битката с тероризма и други наказателни разпореждания са били употребявани за тормоз, арест, задържане и наказание на представители на гражданското общество в Турция, в това число доктор Финджанджъ, на подправени учредения. Способността на правозащитниците и на практикуващите лекари да приказват истината пред властта би трябвало да бъде предпазена. Тяхната роля в разкриването на нарушавания на правата на индивида е един от крайъгълните камъни на демократичните общества ", казват специалистите на Организация на обединените нации.

Организацията " Лекарите в света за попречване на нуклеарната война " разгласява предишния месец отчет, в който упорства за без значение следствие на вероятни нарушавания от страна на турските военни на Конвенцията за химическите оръжия от 1997 година

Министерството на защитата на Турция и високопоставени чиновници също обявиха, че въоръжените сили в никакъв случай не са употребявали химически оръжия в своите интервенции против кюрдските бойци.

ПКК стартира въоръжен протест против турската страна през 1984 година и повече от 40 000 души са били убити по време на спора. Групировката е считана за терористична от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР