Скот Кели е астронавтът, който прекара цяла една година в

...
Скот Кели е астронавтът, който прекара цяла една година в
Коментари Харесай

Космосът променя ДНК-то ни! Вижте историята на единствените близнаци астронавти

Скот Кели е астронавтът, който прекара цяла една година в открития Космос. Днес, още веднъж на Земята, той има друга ДНК от тази на неговия еднояйчен близнак.

Братята Скот (вляво) и Марк Кели са единствените еднояйчни близнаци астронавти в историята. Мисията на Скот обаче може би ще е повода те в никакъв случай към този момент да не са идентични.

Скот Кели се завръща на Земята след 340-дневното си престояване на Международната галактическа станция (МКС) преди две години. Тогава той е с 2 инча по-висок, в сравнение с когато е изхвърчал. Телесната му маса е намаляла, а чревните му бактерии са изцяло разнообразни. Според предварителните констатации на откривателите на НАСА неговият генетичен код се е трансформирал доста.

След известно време на Земята Скот Кели понижава по растеж до първичната си височина. Физическият и психическият стрес в прекарания интервал може и да са задействала стотици галактически гени, които да са трансформирали имунната система на космонавта, костите, зрението и други. Днес множеството от тези генетични промени са се върнали към естественото след завръщането на Скот Кели на Земята. 7% от генетичния код на астронавта обаче остава изменен и до през днешния ден.

Скот Кели отпътува на задачата си през март 2015-та. Уникалният план на НАСА, наименуван Twins Study, има за цел да разкрие дълготрайните резултати на галактическото пътешестване върху човешкото тяло и разум. Това се трансформира в най-дългата галактическа задача, която някой астронавт в миналото е постигнал. Докато множеството астронавти остават на борда на МКС в продължение на шест месеца, Скот прекарва в орбита 340 дни. В интервала неговият еднояйчен близнак Марк, който е пенсиониран астронавт, остава на Земята като надзорен индивид.

Еднояйчните близнаци се раждат с идентична ДНК. Това прави братята Кели идеални обекти за съпоставяне преди и по-късно. Изследователите ги тестват преди, по време и след годината в космоса на Скот. И до момента в който множеството от физическите промени на Скот се оказват краткотрайни реакции на ниската гравитация и ниско кислородната среда на космоса, други остават и до през днешния ден.

Космическият стрес най-вероятно е задействал имунната реакция, която е трансформирала неговото ДНК. Изследванията не престават, тъй като разбирането за какво и по какъв начин тези галактически гени се задействат, ще бъде от решаващо значение за плануваните по-дълги галактически задачи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР