Скоростта на икономическото възстановяване след дълбоката рецесия от 2020 г.

...
Скоростта на икономическото възстановяване след дълбоката рецесия от 2020 г.
Коментари Харесай

Кои икономики се представиха най-добре и кои най-зле по време на пандемията

Скоростта на икономическото възобновяване след дълбоката криза от 2020 година изненада доста анализатори. Производството в 38-те най-вече богати страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, взети дружно, преди няколко месеца евентуално надмина равнището отпреди пандемията. Средният % на безработица в клуба от 5.7% е покрай следвоенното приблизително равнище. А съвкупният приход на семействата, поправен по отношение на инфлацията, е над равнището отпреди коронавирус. Цялостната картина беше удивително удобна, даже когато се появиха няколко разновидността на вируса. Но под повърхността се крият съществени разлики. Пандемията сътвори спечелили и губещи, а дистанцията сред тях евентуално ще се резервира и през 2022 година

За да оценят тези разлики, The Economist са събрали данни за 5 стопански и финансови индикатора - Брутният вътрешен продукт, приходи на семействата, показване на фондовите пазари, финансови разноски и държавен дълг за 23 богати страни. Икономиките са класирани съгласно това какъв брой добре са се показали по всеки от индикаторите, формирайки общ резултат (таблицата демонстрира общото класиране и четири от петте индикатора). Някои страни остават в икономическите низини, до момента в който други се оправят по-добре, в сравнение с преди пандемията в съвсем всяко отношение. Дания, Норвегия и Швеция са покрай върха, а Съединени американски щати също се показват относително добре. Много огромни европейски страни обаче, като Англия, Германия и Италия, се оправят по-зле, а най-неблагоприятно е ситуацията в Испания.
Правителствата и семействата
Промяната на първия знак - Брутният вътрешен продукт от края на 2019 година, предлага моментна фотография на икономическото положение. Някои страни постоянно са изглеждали уязвими към забрани за пътешестване и срив в потреблението на услуги - изключително тези в Южна Европа, които в огромна степен разчитат на туризма. На други места като Белгия и Англия имаше високи равнища на заразяване и смъртни случаи от коронавирус, което ограничи потребителските разноски.

Подробните данни оказват помощ за попълването на картината. Промяната в приходите на семействата дава визия за това по какъв начин са се справили фамилиите, защото включва освен приходите от труд, само че и заплащания от държавните управления. Показателят е в действително изражение, т.е. е поправен, тъй че отразява понижената покупателна дарба вследствие на нарасналата инфлация.
Реклама
В някои страни, изключително в тези, където въздействието на вируса беше относително едва, пазарите на труда не пострадаха прекалено много, което разреши на хората да продължат да печелят. Нивото на безработица в Япония съвсем не се е трансформирало от началото на пандемията. От друга страна, в Испания индикаторът се е повишил с три процентни пункта сред февруари и август 2020 година
Разпространението на разновидността омикрон е допустимо да ограничи растежа при започване на 2022 година, само че икономическото възобновяване евентуално ще продължи и през тази година.
Някои държавни управления свръхкомпенсираха пропуснатите трудови приходи на хората посредством огромни суми пари. Такава беше тактиката на Съединени американски щати: макар че безработицата набъбна с блокирането на стопанската система, семействата получиха от държавното управление повече от 2 трлн. $ през 2020 и 2021 година под формата на спомагателни компенсации за безработица и чекове за стимулиране. Нещо сходно направи и Канада. Други страни като балтийските обаче концентрираха фискалните си принадлежности към отбрана на паричните потоци на компаниите или към разширение на потенциала на опазването на здравето. Австрия и Испания, наподобява, нито са пазили работни места, нито са компенсирали губещите: и в двете страни действителният приход на семействата към момента е с към 6% под равнището отпреди пандемията.
Реклама Как се оправи бизнесът
Как стои въпросът с фирмите? Представянето на фондовите пазари подсказва за тяхното положение, както и до каква степен дадена страна е привлекателна за задгранични вложители. Цените на акциите във Англия през днешния ден са малко по-ниски, в сравнение с в навечерието на пандемията, което може би е отражение на несигурността, провокирана от Brexit. Англия също по този начин е хазаин на по-малко компании от секторите с по-висок напредък, които са се възползвали от по-ниските лихвени проценти и подтикнати от пандемията, са въвели нови технологии. Фондовият пазар на Съединени американски щати, където има повече такива компании, претърпя скок. Но той не може да се съпоставя с покачването на цените на тържищата в Северна Европа. Три от десетте най-големи компании по пазарна капитализация на датския пазар са в опазването на здравето - техните акции са положителни за владеене в изискванията на пандемия.

Капиталовите разноски, четвъртият измерител, са показателни за оптимизма на бизнеса за бъдещето. Някои страни са посред взрив на финансовите разноски: в Съединени американски щати да вземем за пример бизнесмените виждат благоприятни условия, основани от пандемията, а фирмите харчат огромни средства за технологии за по-ефективна работа от вкъщи. През октомври банката Goldman Sachs предвижда, че фирмите от S&P 500 ще похарчат 18% повече за финансови разноски, както и научноизследователска и развойна активност през 2022 година спрямо 2019 година За разлика от тях вложенията на някои други места са по-умерени. В Норвегия финансовите разноски за петрол и газ са съкратени.
Цената на рецесията
Последният индикатор е обществената задлъжнялост. При равни други условия по-голямо повишаване на държавния дълг е по-лошо, защото насочва към евентуално нарастване на налозите и редуциране на разноските в бъдеще. Не всички страни са натрупали големи задължения по време на пандемията, въпреки Съединени американски щати, Англия, Канада и други сигурно да са го сторили. Шведският обществен дълг се е нараснал единствено с 6 процентни пункта като дял от Брутният вътрешен продукт. Това може би е отражение на обстоятелството, че страната значително заобикаля строги ограничавания, което изисква по-малко фискална поддръжка.
Неравности
Разпространението на разновидността омикрон е допустимо да ограничи растежа при започване на 2022 година Но икономическото възобновяване евентуално ще продължи и през годината, а цялостната картина още веднъж ще изглади отклоненията. Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака някои от най-зле представилите се да стартират да наваксват: прогнозите са, че стопанската система на Италия ще нарасне с 4.6% през 2022 година, над междинния за клуба ритъм от 3.9%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Енергетика 3 Пазар на труда 1 Компании 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Компании 2 Енергетика 3 Компании Реклама
Но изоставащите имат да извървят дълъг път. До края на идната година Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака общият Брутният вътрешен продукт на трите най-високо класирани страни да бъде с 5% над предпандемичното равнище. В същото време за трите най-лошо представящи се индикаторът се чака да бъде единствено 1% над равнището отпреди коронавирус. С други думи, възобновяване ще продължи неравномерно.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР