Скорошните руски атаки причиниха значителни щети на украинската енергийна система,

...
Скорошните руски атаки причиниха значителни щети на украинската енергийна система,
Коментари Харесай

Въпреки руските удари украинската енергетика е далече от колапс

Скорошните съветски офанзиви предизвикаха обилни вреди на украинската енергийна система, само че цялостен колапс е малко евентуален , съобщи в понеделник ръководителят на украинската национална мрежова компания  " Укренерго " Володимир Кудрицки, представен от " Ройтерс ".

От 22 март съветските сили съвсем всекидневно нападат украински топлоелектрически и водноелектрически централи, както и основни мрежи, което докара до прекъсване на тока в доста райони на страната.

" Тяхната цел е да наложат спирания на тока в някои огромни украински градове , а нашата цел е да предотвратим това ", сподели Кудрицки в изявление за Ройтерс.

Най-голямата частна енергийна компания в страната, DTEK, сподели, че офанзивите са развалили пет от шестте й електроцентрали, които са изгубили 80% от потенциала си.

Топлоелектрически централи и други уреди DTEK, която задоволява към една четвърт от потребностите на страната, бяха неведнъж удряни от съветски ракети, дронове и артилерия в траялата повече от две години война.

Ракетните офанзиви са нанесли обилни вреди и на най-голямата украинска водноелектрическа централа в Запорожие, както и станциите Канив и Днестър.
 Енергийни уреди в Днепропетровска област развалени след масиран съветски обстрел
Енергийни уреди в Днепропетровска област развалени след масиран съветски обстрел

Областната администрация твърди, че през нощта над региона са били свалени 10 шахеда и четири ракети.

По-голямата част от електричеството в Украйна се създава от три атомни електроцентрали , само че топлинното и водно произвеждане са основни за балансиране на системата по време на пикове на потреблението.

" Най-голямото безпокойствие в този момент е положението на производството на електрическа енергия , частта от нея, която балансира системата - водно и топлинно произвеждане. Мащабът на вредите, за които се базира DTEK, явно е огромен ", сподели Кудрицки.

Но той сподели, че енергийната система на страната не е покрай колапс.

" Определено не сме на крачка от колапс. Колапсът е неконтролирано прекъсване на по-голямата част или на цялата енергийна система. Това не се е случвало и няма да се случи, този сюжет считаме за малко евентуален " , сподели той.

Кудрицки сподели, че Украйна може да види " локализирани проблеми " в обособени райони , като да вземем за пример в източния град на страната Харков или в Одеса на юг.
 Украйна: Щетите от съветските офанзиви против украинската енергетика възлизат на милиарди Обновена
Украйна: Щетите от съветските офанзиви против украинската енергетика възлизат на милиарди

По оценки на Световната банка общата цена на възобновяване на Украйна се прави оценка на 486 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР