Скорошни изследвания в двореца на Кортес в Куернавака, Мексико, неочаквано

...
Скорошни изследвания в двореца на Кортес в Куернавака, Мексико, неочаквано
Коментари Харесай

Монахът изобщо не е мъж: разкриха тайната на скелета от двореца на Кортес

Скорошни проучвания в двореца на Кортес в Куернавака, Мексико, ненадейно разкриха историческа неточност, която съществува от 50 години. Останките, в началото считани за скелет на испански духовник, открити в двореца, се оказаха скелет на ацтекска жена.

 Скелет на ацтекска жена, Дворецът на Кортез, Мексико, Местни погребални практики, Археологически открития, Реставрация на Двореца на Кортез
Останките, за които в началото се смяташе, че са на испански духовник, открити в замък, се оказаха на жена от ацтеките. Снимка: INAH
Това изобретение е направено по време на плана за реорганизация на двореца на Кортес, който стартира след опустошителното земетресение в Пуебла през септември 2017 година, пише Arkeonews. Като част от реставрационните работи беше преоценено заравяне на входа на двореца, за което се счита, че принадлежи на Хуан Лейва, испански духовник, служил на сутлера Хуана де Зунига и Арелано.

Идентифицирането на погребението като това на Хуан Лейва, разкопано през 1971 година, се основава на францискански кодекс от 16-ти век, който разказва мястото му за отмора на портата на остаряла къща. Въпреки това, породиха подозрения заради разлики в характерностите на скелета, като позиция на заравяне на ембриона и трансформация на черепа.
 Скелет на ацтекска жена, Дворецът на Кортез, Мексико, Местни погребални практики, Археологически открития, Реставрация на Двореца на Кортез Снимка: INAH
Скорошен разбор на антрополозите Пабло Нептали Монтеросо Ривас и Изабел Берта Гарса Гомес от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) разкри, че това е жена от племето Тлауика, която е била на възраст сред 30 и 40 години по време на гибелта си. Наличието на пресоване на черепа и други присъщи черти демонстрират локален генезис.

Изследователите допускат, че дамата е била заровена съгласно обред, евентуално по време на испанското настъпление сред 1500 и 1521 г. Тази находка слага под подозрение предходните догатки, че погребението е обвързвано с испанския духовник Хуан Лейва.

Интересното е, че изследването разкри и останките на двама други индивида, бебе и дете, което допуска вероятни фамилни връзки. За да проучат в допълнение този въпрос, откривателите желаят да проведат ДНК проучвания, с цел да изяснят връзката сред тези хора.

Това ненадейно изобретение провокира нашето схващане за историята към двореца на Кортез и акцентира нуждата от продължаващи проучвания, с цел да научим повече за живота и ритуалите на хората, обитавали района през този интервал.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР