Скоро доматите ще станат като екзотични култури, заяви Мариана Милтенова,

...
Скоро доматите ще станат като екзотични култури, заяви Мариана Милтенова,
Коментари Харесай

Фермер: При вноса на домати обявяват цени от 5-10 евро цента, а в магазините ги продават по 5 лева за килограм

Скоро доматите ще станат като екзотични култури, съобщи Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите в България. Секторът плодове и зеленчуци е пред разпад, казусът не е от през днешния ден, от 15 години този бранш стои на опашката по подкрепяне, продължи тя. Заради проблемите в земеделието 26 браншови организации не престават митингите.

Като обявиха, че в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, митингите ще стават по-интензивни през идващите дни.

Хората изкореняват градините си и стопират да създават, съобщи Мариана Милтенова. Според нея никой не управлява, че при вноса на домати афишират цени от 5-10 евро цента, а в магазините ги продават по 5 лева за кг. Най-често вносът на домати е от Турция, Македония и Гърция. Вредителят Черната златка унищожава черешовите градини, само че никой не се интересува от това, сподели още Мариана Милтенова, представена от вестник " Труд ".

50% от употребяваните в страната плодове и зеленчуци са от импорт, съобщи Живка Гроздева, ръководител на Асоциацията на овощарите в България. През 2023 година площите с плодове и зеленчуци са намалели, а е повишен вносът. А целите на министъра на земеделието Кирил Вътев са Закон за аграрната камара и Закон за браншовите организации, сподели Живка Гроздева.

Според нея е належащо фермерите да не се тормозят от банкрут. Но съгласно индикативния график на Държавен фонд “Земеделие " дотациите за повърхност за плодове и зеленчуци за първи път ще бъдат изплатени през месец май - с два месеца по-късно от нормално. За това закъснение е отговорен Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони и големия брой документи, които би трябвало да бъдат проверявани, и административната тежест за земеделските стопани, разяснява Живка Гроздева. Тя изясни, че министърът на земеделието Кирил Вътев не се е срещнал с представители на всички аграрни организации, с цел да чуе проблемите им и да бъдат направени промени в Стратегическия проект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР