Скопие. В търсене на нов оптимизъм в началото на новата

...
Скопие. В търсене на нов оптимизъм в началото на новата
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Скопие. В търсене на нов оптимизъм при започване на новата година, измежду аргументите за новия оптимизъм, като единствена извънредно за хората в Република Северна Македония, битова причина, е напускането на Зоран Заев, както и дали изборът на нов министър председател и ново държавно управление ще бъде знак за осъзнаване, че политическата система, учредена на клиентелизъм и корупция, е изчерпана или не, написа скопският вестник “Нова Македония “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Още преди избора на новото държавно управление, с напускането на Зоран Заев, стартира загубата на надзор и то първо в правосъдната система. Ясна индикация за това е освобождението от ареста на Йордан (Орце) Камчев, който беше употребен като наказване. Дали нещата ще значат ново начало зависи от Димитър Ковачевски, новият водач на СДСМ и претендент за министър-председател. Въпреки полемиката към фаворизирания му избор в СДСМ, създателят на обявата декларира, че Димитър Ковачевски е почтен и безрезервен. Според него той заслужава късмет за поддръжка през първите 100 дни.

Първият тест за неговата власт ще е изборът на министри от държавното управление. За страдание, формулата за клиентелизъм се повтаря. Коалиционните сътрудници първо си поделят функционалностите, а по-късно партиите оферират имена. Когато Димитър Ковачевски се появи в пресата, с цел да разгласи състава на държавното управление, той в действителност не беше министър председател, а ръководител на партия и разгласи единствено министрите от СДСМ, само че не и тези от ДСИ и „ Алтернатива “. А трябваше да се работи в противоположният ред, страните да показват номинациите и да подредят функционалностите въз основа на най-хубавите оферти.

Според създателя са нужни министър на правораздаването и основен прокурор, подготвени да се оправят с корупцията на върха, като Гордон Калайджиев и Ленче Ристовска. И ще има потребност от министър на превоза и стопанската система, който дружно с Фатмир Битичи, като вицепремиер, ще движи обществените вложения, инфраструктурата, енергетиката и стопанската система. Никола Тупанчевски е приет специалист и може би най-хубавото предложение в държавното управление и най-хубавото предложение за министър на правораздаването отдавна. За страдание, въпреки това, в превоза и стопанската система не е по този начин.

В обществото, в това число и измежду последователите на СДСМ, в действителност най-голямо неодобрение провокира триото Оливер Спасовски, Люпчо Николовски и Благой Бочварски. За СДСМ най-малко двама от тях, в случай че не и тримата, носят основна отговорност за загубата на изборите и отдръпването им се очакваше дружно със Зоран Заев. Колкото и да възмути престоя им, може би още по-отвратително е обяснението на премиера, че са имали позитивни резултати в работата си. Какви позитивни неща има Благой Бочварски, какво е постигнал в инфраструктурата, в финансовите вложения? Справедливо е да се каже, че това е резултат от вътрешнопартиен лобизъм. Например, в случай че бъде заменен Бочварски, министър ще бъде Петре Шилегов, който преди малко загуби изборите за Скопие. Въпреки това, защитавайки тези решения, Димитър Ковачевски стартира да изчерпва заема си на доверие. А без резултати, да вземем за пример в превоза, мъчно ще се стигне до довеждане докрай на мандата.

Още на втория ден след оповестяването на имената на новото държавно управление пристигна и " бруталната почтеност " на Никола Димитров. Никола Димитров сподели единствено това, което цялата общност знае, че няма доверие на Буяр Османи, тъй като е подготвен непременно да договаря с България, че за него са по-важни бързината и периодите, в сравнение с същността, наличието на контрактуваното. Нищо ново, известно от момента, когато след първите клюки от България против Никола Димитров той беше заменен като външен министър с Буяр Османи.

Никола Димитров остана явен с бруталната почтеност, че зад скоростта и периодите стои Зоран Заев, а не Буяр Османи. Това е изключително значимо, тъй като посочването на Буяр Османи за основен провинен може да отвори нова междуетническа бездна..

Шумът на напускането на Никола Димитров притегли вниманието освен към тези, които ще бъдат определени, само че и към тези, които не са определени. Напускането на Венко Филипче и Мила Царовска както от партийни, по този начин и от държавни позиции значи завършек на опита на Зоран Заев да построи собствен щаб в Скопие. Напускането на Никола Димитров, както и тихото овакантяване на Ирена Стефоска, която апропо, също като Димитров, има разнообразни визии за България, значи завършек на необятната коалиция на СДСМ наред с другите участници в „ Цветната гражданска война “, която докара СДСМ на власт. С изключение на Тупанчевски, новите имена са типичен партийни имена. Това свиване въз основата му в допълнение ще проблематизира легитимността на държавното управление и неговото оцеляване.
***

Атина. Силни ветрове стопираха корабоплаването за Цикладските острови, Додеканезите и островите в Източно Егейско море от пристанищата Пирея, Лаврио и Рафина, написа гръцкият вестник Kathimerini .

Метеорологичният фронт „ Диомед “, който мина през Гърция от началото на седмицата, донесе снеговалежи в Северна Гърция и до планините на Атика.

Фериботните услуги в Сароническия залив не престават, само че маршрутът Перама-Палукия сред континенталната част на Пирея и остров Саламина е анулиран.

Фериботите в Централна и Северна Гърция също са спрени: Агия Марина-Неа Стира, Кавала-Принос (на остров Тасос) и Александруполис-Самотраки не се движат.

Пътниците с фериботни билети за четвъртък би трябвало да се свържат с пристанищните управляващи и туристическите организации, за уточнят разписанията.

В сряда вечерта курсът от Пирея до Ираклион и Ханя на Крит, в началото утвърден, в последна сметка беше анулиран.
***

Вашингтон. Заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар сподели, че е разговарял с Франция, която пое шестмесечното председателство на Европейския съюз на 1 януари, с цел да е допустимо най-скоро, Република Северна Македония да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз, цитира думите му скопският вестник “Слободен щемпел “ .

„ Вече разговаряхме с Франция. Дадохме да се разбере, че имаме вяра, че участието в Европейски Съюз е от значително значение за всички нас в Западните Балкани. Вярваме, че те са част от Европа, имаме вяра, че като дават отговор на изискванията, като затварят главите, те би трябвало да бъдат по-интегрирани в Европейски Съюз и считаме, че това ще бъде положително решение за всички страни. „ Всяка страна, която се причисли към Европейски Съюз, стана по-демократична, по-просперираща и по-стабилна “, сподели той.

Според него процесът на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз би трябвало да бъде решен от Европа. „ Въпреки това, добави той, ние мощно поддържаме кандидатурата на Северна Македония за Европейски Съюз, имаме вяра, че е направено доста, тя към този момент е европейска страна, културно и исторически европейска страна. „ Следователно желаеме да забележим процесът да стартира допустимо най-скоро “, сподели Ескобар.

Той също по този начин добави, че има вяра, че Европейски Съюз не е разочаровал Северна Македония, защото продължава да оказва помощ.

„ Вярвам, че ще реализираме уместно съглашение в доста къс интервал от време. „ Ще работим върху това “, увери той.

Ескобар счита, че шест месеца, както разгласи българският министър председател Кирил Петков за разрешаване на разногласието със Северна Македония, са задоволителни за решение на проблемите, макар че акцентира, че измежду европейските сътрудници има неодобрение, че процесът не върви бързо.

Той сподели също, че Съединени американски щати остават на позицията, че Северна Македония и Албания не би трябвало да бъдат разграничени в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

„ Няма смяна в позицията на Съединени американски щати. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в вярната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентировка и желаеме да ги забележим дружно. Искаме да ги забележим да се движат дружно бързо “, сподели Ескобар.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР