Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви на

...
Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви на
Коментари Харесай

Цялото изказване на Зоран Заев пред Фон дер Лайен: Въпросите на идентичността не могат да бъдат предмет на преговори, от България идват сигнали на разбиране

Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Скопие, че страната ще интензифицира договарянията с България и изрази вяра, че до края на декември може да се откри задоволително решение за двете страни. В същото време той бе безапелационен, че не може да се беседва по въпросите на македонската еднаквост и заяви, че от българска страна са пристигнали положителни сигнали по този въпрос.

„ В духа на европейските добросъседски връзки, ние ще интензифицираме диалозите с България с откровена воля да предприемем стъпки по-близо до решение на откритите ни въпроси. Досега проявихме подготвеност и градивен принос за решаването на двустранните въпроси посредством взаимно почитание и отбрана на националното достолепие, само че въпросите на идентичността са просто невъзможни за договаряния и ние сме удовлетворени, че от България идват сигнали за схващане по тези въпроси, които са също и европейски полезности “, сподели Заев.

По думите му, решението би трябвало да се основава на европейските полезности и същото, сподели той, може да се откри в предлагането, направено от Португалия по време на ротационното й председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Ние зачитаме всички европейски идентичности тук и желаеме нашата македонска еднаквост с македонския език също да бъдат зачитани. Както споделих, веселя се, че имаме позитивни сигнали в тази част от най-важната област, която се разисква. Много постоянно съм коментирал останалото, това е пътната карта, с която ще подобрим съдействието и ще го ускорим в сходство с Договора за добросъседство и другарство, а вътре са тъкмо двете бележки за малко и дълго име, невмешателство във вътрешните работи и други, както и основите на предлагането на португалското председателство, което бе признато и от словенското (председателство) като допустимо решение, действително задоволително и за двете страни, и тук е решението, само че духът на другарството, съдействието и другарството би трябвало да се подхранва и от двете страни “, означи министър-председателят на югозападната ни съседка.

Той сподели, че на срещата с Фон дер Лайен те са разискали тази тематика и означи, че актуалната обсада на европейската интеграция на югозападната ни съседка не е в духа на уговорката на Европейски Съюз за разширение на Съюза със страните от Западните Балкани. Ако блокадата продължи, сподели Заев, тогава ще бъде даден шир на ретроградните сили.

„ Ние имаме вяра, че е нужен нов подтик за ускорение на процеса на взимане на решения, тъй като всяко продължение на блокадата предизвиква ретроградните сили, които се опълчват на европейското единение и европейските полезности.Блокадата се отрази отрицателно на целия район и заплаши доверието в Европейски Съюз като благонадежден сътрудник. Европейските полезности на Европейски Съюз са и полезностите на страните-кандидатки за участие от Западните Балкани, които ги одобриха и развиха. Някои от тях, като инклузивност, подвижност, приемливост, правдивост и взаимност, като европейски полезности, които се практикуват в самия Европейски Съюз, са непосредствено сложени под въпрос заради тази обсада “, сподели Заев.

Освен че приказва за европейската интеграция на РСМ, той благодари за поддръжката на Европейски Съюз досега, в това число за обновяването на Младежкия културен център (МКЦ), където се организира взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия.

Днес те също подписаха меморандум, с който Европейски Съюз отпусна 2,6 милиона евро бюджетна поддръжка за Северна Македония. Разбра се още, че Европейски Съюз е отпуснал към 220 милиона евро бюджетна помощ на Скопие от началото на пандемията от Covid-19.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР