Скопие отново ползва Вашингтон в политиката си срещу България –

...
Скопие отново ползва Вашингтон в политиката си срещу България –
Коментари Харесай

Скопие ползва Вашингтон срещу България

Скопие още веднъж употребява Вашингтон в политиката си против България – пробва да прокара в Сената на Съединени американски щати резолюция за честване на македонския език, просвета и история, откакто сходни документи бяха изрично отхвърлени и от двете камари на US Конгреса предходната година.

Предложената в този момент резолюция, предвиждаща септември да бъде разгласен за месец на македонско-американското завещание и да бъдат празнувани езикът, историята и културата на македонските американци, е била показана от сенатор републиканец Майк Браун.

 

Председателят на “Обединена македонска диаспора ” в Съединени американски щати Методия Колоски изясни пред македонска телевизия, че задачата на резолюцията е да подчертае многочислените приноси на македонските американци в Съединените щати в разнообразни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

 

Миналата година бяха инициирани две резолюции – на Камарата на представителите и на Сената на Съединени американски щати, отново целящи оповестяването на месец септември 2022 година за “Месец на македонско-американското завещание ”. След дейна интервенция на македонските българи зад океана обаче и двата документа бяха отхвърлени в Конгреса. “Останалите вечно проекторезолюции се основаваха на фалшификации и операции и имаха за цел да употребяват Конгреса на Съединени американски щати като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на изказванието, че “македонски ” етнос и език са съществували преди 1944 година ”, написаха след отхвърлянето на документите “Македонска патриотична организация “Пирин ” – най-старата организация на македонските българи в Съединени американски щати.

 

От организацията тогава показаха още, че “всички македонци по света, без значение дали са етнически българи, гърци, турци, албанци или власи от района Македония, са приветствали отхвърлянето на двата документа, които са стъпвали на фалшификации и операции ”. Резолюциите, съгласно МПО “Пирин ”, са имали за цел да употребяват Конгреса на Съединени американски щати като инструмент за пренаписване на историята и легитимирането на претенцията, че “македонски етнос и език ” са съществували преди 1944 година

 

Реалният основател на резолюциите е организацията “Обединена македонска диаспора ”, настояща като организация непознат сътрудник, финансирана и ръководена от чужбина за да повлияе на публичното мнение и институциите в Съединени американски щати, подчертаха от МПО “Пирин ”.

Очевидно и в този момент “Обединена македонска диаспора ” е в дъното на самодейността. Нейният ръководител Методия Колоски коментира, че “целта на тази резолюция е да изиска от президента на Съединените щати да признае ролята, която македонската общественост има в Съединените щати, за подобряването в Съединени американски щати през последните 150 години, откогато македонците започнаха по-масово да се заселват ”. “За момента одобряваме, че има към половин милион американци от македонски генезис, които са създали доста за социално-икономическия живот в Съединените щати ”, споделя Колоски.

 

Миналата година от МПО “Пирин ” обясниха, че провалилите се резолюции са опитвали да показват като “изтъкнати македонци ” хора, които недвусмислено са заявили и показали своя български етнически генезис през живота си. “Променяйки посмъртно етническата принадлежност на който и да било, е невъобразимо закононарушение в една народна власт, практикувано постоянно от неокомунистическата “Обединена македонска диаспора ”, означиха от МПО “Пирин ”.

Новата резолюция би трябвало да бъде прегледана първо в сенатската комисия по правораздаване и, в случай че бъде утвърдена от нея, следва гласоподаване в самия Сенат.

 

Започва акция против резолюцията

 

Членовете в Чикаго на най-старата българска организация в Съединени американски щати – Македонска патриотична организация “Пирин ”, дружно с други български организации, не престават акцията си с протестни писма против резолюцията, която съгласно тях е цялостна с “фалшификации и операции ”.

 

“Титовците от Обединената Макдонска диаспора още веднъж пробват да откраднат историята на македонските българи в Съединени американски щати, макар че при предходния си опит през 2022 година изядоха шамарите ”, разясниха във фейсбук от МПО Чикаго.

 

Измамните резолюции от предходната година се сблъскаха с необятна опозиция от страна на македонските общности в Съединени американски щати, Канада и България. МПО “Пирин ” в Чикаго започва две онлайн петиции за отменяне на документите, които събраха хиляди подписи, дарения и поддръжници.

 

Отделно безчет българи от региона на Македония изпратиха протестни писма до своите представители в Конгреса. Македонските българи разобличиха грешките в резолюциите и направиха огромна просветителна агитация.

 

Любомир Кючуков, някогашен зам. министър на Министерство на външните работи: Това, че в Скопие не са прави, не значи, че в София не действаме неуместно

 

Няма доста за коментиране. Просто мощното македонско лоби, каквото постоянно е имало в Канада, в Австралия и ненапълно в Съединени американски щати, се засилва на фона на изострените двустранни връзки сред България и РСМ.

Повечето емигранти там, които са от Македония, се македонеят, а не се българеят, за разлика от други места, където има такива емигрантски области, в които е противоположното.

 

Македонските организации в Северна Америка са се появили от дълго време. Първите са от времето след Балканските войни и Първата международна, не малко са и от Втората международна война, тъкмо те са тези, които са повече македонстващи поради нашето окупационно ръководство в Македония и Беломорска Тракия.

Има и български емигрантски организации на изселници от Македония в Канада и Съединени американски щати, по-малко в Австралия.

Президентите на Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич честваха дружно годишнината на Илинденското въстание. И това значително е разследване на нашата политика, тъй като ние отворихме голямо пространство за антибългарски настроения, което респективно отворя благоприятни условия за просръбски. И те ги употребяват.

 

“Ветото ”, което наложихме на участието на Македония в Европейски Съюз, работи напълно в интерес на македонизма. Македонизмът като основаване на нова еднаквост постоянно е бил държавна политика на Югославия, по-късно на Македония. Той е идеологическа теория, която работи със съзнанието на хората. И ние я превърнахме от държавна идеология в социална настройка, загубихме борбата за съзнанието на жителите. След като подписахме контракта за добросъседство през 2017 година, % и половина от македонците смятаха България за зложелател. След налагането на така наречен несъгласие през 2019 година процентите станаха 23.

 

Преди една година около така наречен френско предложение бяха към 45 %, в този момент не ми се мисли какъв брой са станали. Ние успяхме да създадем тъкмо това, което търси македонизма – възприятието за нещо настрана, друго. Ние работихме напълно в интерес на македонизма. В Скопие може да повдигнат монумент на победилия македонизъм и на него да напишат “С безконечна благодарност на българските политици ”. Сто години управляващите в Македония се пробват да накарат жителите да имат вяра, че не са българи и не успяваха. Ние успяхме да ги накараме за 4 години да не желаят да се усещат българи. Това, че в Скопие не са прави не значи, че в София не действаме неуместно.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР