Скопие обмисля удължаване на лятното часово време, за да пести

...
Скопие обмисля удължаване на лятното часово време, за да пести
Коментари Харесай

Северна Македония обмисля да остане на лятно часово време през зимата


Скопие обмисля удължение на лятното часово време, с цел да пести електрическа енергия, оповестява уеб сайтът Плусинфо, представен от Българска телеграфна агенция. Правителството на Република Северна Македония разпореди на министерството на стопанската система да обмисли опцията за продължение на лятното часово време, с цел да се направят спомагателни икономии в общото ползване на електрическа енергия.

Зимното часово време стартира на 30 октомври, само че не е несъмнено дали жителите на  Република Северна Македония ще реалокират стрелките с час обратно. 

Ако в Република Северна Македония се вкара непрекъснато лятно часово време, през зимните месеци слънцето ще изгрява не по-късно от 7:30-7:45 сутринта, само че ще залязва не по-рано от 17:30-17:45, т.е. един час по-късно от " зимното " време.

Това значи един час повече дневна светлина в следобедния интервал, т.е. спомагателна опция за осъществяване на някои задания и действия, които изискват светлина (служители и възпитаници на следобедни смени, фамилни действия, следобеден отдих).

Някои специалисти настояват, че лятното време е уместно за региона на Република Северна Македония, като се има поради нейното извънредно източно състояние в Централноевропейската часова зона (между 20:30 и 23:30 градуса източно от Гринуич), с дребна част в Източната европейска часова зона. Като се има поради ситуацията, през зимните месеци  в страната в действителност става мрачно прекомерно рано, за разлика от страните в същата зона, които са с по на запад.

Експертите обаче нямат единно мнение дали удължаването на лятното часово време е положително решение и дали и до каква степен ще способства за икономии, отбелязва Плуснинфо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР