Скопие и Атина са постигнали споразумение за новото име на

...
Скопие и Атина са постигнали споразумение за новото име на
Коментари Харесай

Има сделка за името на Македония и тя изпълнява всички условия на Гърция, каза Ципрас

Скопие и Атина са постигнали съглашение за новото име на Македония, а текстът е " добър " и дава отговор гръцките ползи. Това заяви министър председателят на Гърция Алексис Ципрас в телевизионно послание след среща президента Прокопис Павлопулос, съобщи " Ройтерс ".

След втория си диалог с македонския сътрудник Зоран Заев за последните 24 часа Ципрас сподели, че в постигнатото съглашение се планува Македония да смени името си " по парламентарен път ". " Имаме договорка, удовлетворен съм, тъй като имаме добра сделк,а която дава отговор на всички гръцки условия, " сподели още министър председателят на Гърция.

Според Ципрас документът ще бъде импортиран за ратификация в Народното събрание, в случай че македонската страна " извърши своята част " от договорката.

Ако парламентите в Атина и Скопие одобрят текста, това ще постави завършек на траялия близо 3 десетилетия спор за името на Македония, който в последните 10 година блокираше пътя на страната към Европейския съз и НАТО. Споразумението обаче, още преди да е оповестено, среща съпротивата на Панос Каменос - министър на защитата и водач на съдружния сътрудник на Ципрас, партия " Независими гърци ", който отхвърля използването на термина " Македония " като част от името.

Гръцкият министър председател не посочи какво решение в разногласието е било признато, само че гръцки медии пишат от сутринта, че става дума за Северна Македония. Ципрас удостовери, че терминът " Македония " е част от него и че в името участва още " географски маркер ".

Представители и на двете страни потвърдиха по-рано през днешния ден, че сред Заев и Ципрас към този момент има единодушие за контракта и следва единствено изясняване на " механически елементи ". (Какво съдържа текстът съгласно гръцки издания, можете да прочетете тук.)

Очаква се и македонският министър председател Зоран Заев да даде конференция в 19:30 ч. българско време, с цел да " осведоми за контракта " македонските жители. Агенция МИА написа, че и министрите от кабинета му ще участват на диалозите.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4787)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР