Скокът на цените е най-важният въпрос за нас. Неизбежно инфлацията

...
Скокът на цените е най-важният въпрос за нас. Неизбежно инфлацията
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Без ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците, по-ниска ставка за горивата и тока

Скокът на цените е най-важният въпрос за нас. Неизбежно инфлацията се отрази върху живота на хората и наша първа грижа е да се опитаме да помогнем на семействата, на фамилиите и на икономическите субекти. Това съобщи вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на днешното съвещание на икономическата комисия.

Тя изясни, че при първия стадий на високия растеж на цените са почнали инспекции посредством Комисията за отбрана на потребителите и Стокови тържища и борси, като на някои компании са били формирани и актове.

" По-важно е какво да предприемем оттук насетне, с цел да помогнем на хората цените да не са толкоз високи ", безапелационен бе вицепремиерът и добави, че високите цени са повлияни от външни фактори, само че и от вътрешни опити за далавера.

" Обсъждаме понижаване на Данък добавена стойност на някои от питателните артикули, в това число и нулева ставка на Данък добавена стойност на самун, плодове и зеленчуци. Ще предложим и да се понижи Данък добавена стойност и акцизи на горива и на контролираните от КЕВР артикули - ток, вода и парно. Сигурни сме, че по този метод ще паднат цените ", съобщи Нинова. Трета мярка е облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения, както за държавните, по този начин и за частните.

" Предвиждаме и механизъм за отплата на приходите ", сподели още вицепремиерът на стопанската система на промишлеността, като посочи: " Настояваме и помощта за компаниите от 300 лв. за мегаватчас да продължи и от 1 май, тъй като тя изтича в края на април. И за приходите - преизчисляване на пенсии, диалог за нарастване на минималната работна заплата, понятието " енергийна беднотия " да се запише в закона. "

Във връзка със законопроекта за колекторските компании Нинова изясни, че е обсъждан години наред.

" Внасяме напълно нов закон, който да уреди материята. Той мина през един сложен тримесечен път и няма различен законопроект, който е минавал през такива цедки и процедури ", съобщи тя и посочи, че този законопроект ще бори сивия бранш в българската стопанска система.

По думите ѝ от ДАНС са изготвили обстоен отчет по тематиката, който се намира в секретно деловодство и е засекретен даже за нея.

" Всичките ви подозрения какъв брой е необходим този Закон за колекторските компании ще изчезнат, незабавно щом се запознаете с направения от ДАНС отчет ", обърна се Нинова към депутатите от комисията и посочи, че никой до момента не е посмял да се захване до дъно с тази тематика.

Тя акцентира, че законопроектът ще засегне годишен оборот в размерите на 3.7 до 4. милиарда лв.. " Изисква се храброст и темперамент, с цел да сложим завършек на това ", добави тя.

Министърът на стопанската система и промишлеността уточни и някои от главните ограничения и промени, които се плануват, а точно: Въвеждане на указател на компаниите, които извършват тази активност, тъй като до момента не е имало подобен. Въвеждане на условия към компаниите, които могат да събират вземания, като едно от условията е за най-малък капитал, както и шефовете на съответните компании да нямат влезнали в действие присъди.

" Първо - бих отделила правата на потребителите и тяхната гаранция, те би трябвало да са известени, че взимането им е трансферирано. Второ - потребителите би трябвало да имат право на документално оборване. На трето място сме регламентирали методите, по които може да се събират задълженията - посредством ограничението на времето, когато може това да се прави ", изясни вицепремиерът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР