Скок в цената на водата от 1 август предвиждат разчети

...
Скок в цената на водата от 1 август предвиждат разчети
Коментари Харесай

Скок в цената на водата от 1 август

Скок в цената на водата от 1 август плануват планове на ВиК сдружения след отпадането на мораториума върху водата, тока и парното.

Цена от над 4 лв. за кубик, демонстрират сметките на водните оператори за най-малко шест общини, измежду които Сливен, Плевен, Варна, Стара Загора, Разград и Шумен.

" Предполагам, че в по-голямата си степен те ще бъдат задоволени, защото сдруженията изпаднаха в тази спешна нужда с повишаване на енергийните носители и нужда от повишение на работните заплати ", сподели Димитър Кочков, член на КЕВР, пред bTV.

Най-скъпа вода евентуално ще пият в Шумен - вместо 3,43 лв. в този момент цената може да скочи над 4,50 лв. за кубик. Предложенията са импортирани в регулатора.

Четири водоснабдителни и канализационни сдружения за идващите пет години плануват цената на услугите им да се увеличи от 30 до 45%. Поскъпването в Габрово за актуалната 2022 година се планува да е 30%, в Русе се предлага да е 31 на 100, в Плевен – 36%, а във Велико Търново – 45 на 100. Повишението се предлага да продължи до 2026 година, когато цените по отношение на актуалните ще се вдигнат от порядъка на 72-77%, написа " Мediapool ".

Според оповестените планове на ВиК Плевен водата би трябвало да нарастне от сегашните 2.94 лева.на 4 лева с Данък добавена стойност, а през 2026 година да стане 5.20 лева с Данък добавена стойност.

Във Велико Търново плануваното нарастване е от актуалните 2.38 лева на 3.46 лева с Данък добавена стойност, което е най-голямото като %, само че цената ще е най-ниската от четирите ВиК-та. След четирит години се пресмята, че водата би трябвало да коства 4.63 лева с Данък добавена стойност.

В Русе, в случай че се одобри плануваното нарастване водата ще се вдигне от сегашните 2.94 лева на 3.85 лева с Данък добавена стойност, до момента в който през 2026 година цената се планува да набъбне на 5.13 лева с Данък добавена стойност.

В Габрово за тази година се планува цената да се вдигне от 2.62 лева на 3.39 лева с Данък добавена стойност, а след четири години да стане 4.50 лева с Данък добавена стойност.

Четирите водни сдружения желаят повишаването, без значение че не покриват всички 30 индикатори за качеството на техните услуги. ВиК Плевен покрива единствено 10 индикатора, ВиК Велико Търново – 11 индикатора, ВиК Русе – 5 индикатора, ВиК Габрово – 9 индикатора, отбелязва Ковачева в поддръжка на това, че високата цена на ВиК услугите не води до възстановяване на тяхното качество.

Омбудсманът Диана Ковачева се разгласи срещу повишаването с аргумента, че то няма да усъвършенства качеството на услугата, само че ще задълбочи бедността и общественото изключване в тези райони. " В актуалните условия на рецесии, за потребителите ще стане непостижимо да погасяват по-високите цени на водата, което от своя страна пък ще затрудни още повече ВиК операторите да събират отговорностите. Следователно, нарастването на цените на ВиК услугите е нецелесъобразно ", счита публичният бранител.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР