Скок на парното с близо 40% и увеличение на тока

...
Скок на парното с близо 40% и увеличение на тока
Коментари Харесай

По-високите цени на тока и парното: Ето какво ще бъде поскъпването по места


Скок на парното с близо 40% и нарастване на тока приблизително с над 3%. Това демонстрират първичните планове на Комисията за енергийно и водно контролиране.

След поисканите от сдруженията през вчерашния ден по-високи цени през днешния ден регулаторът разгласи своите сметки. Комисията разреши в София повишаването да е по-голямо от поисканото от „ Топлофикация “.

Не е по този начин обаче във Велико Търново - там сдружението ще получи право да вдигне цените със седем пъти по-малко, в сравнение с беше декларирало.

Електричеството да нарастне с сред 2,5% и 5%, демонстрират сметките на КЕВР.

Ето и съответните цифри в плановете на регулатора за скока в цената на парното и топлата вода от юли:



Средно с 39% повече ще плащаме за топло. Заявките на топлофикациите бяха за скок сред 30 и 330%.

Токът пък нараства приблизително с към 3%. Абонатите на „ Електрохолд “ би трябвало да се приготвят да заплащат към 2,5% повече от 1 юли. За ЕVN повишаването е 3,5%, а за „ Енергопро “ - над 4,5%.



Сметките на сдруженията са правени през март. В тях не са били заложени парите, които страната им отпусна под формата на обезщетения.

Не са разчетени обаче и внезапните скокове в цената на природния газ поради войната в Украйна.



Според регулатора повишаването за най-голямата топлофикация - тази в София, би трябвало да е съвсем 39%, а не 29%, каквато беше първичната поръчка на сдружението.

Скокът за Варна е 31%, 46% за Бургас и 48% за Плевен. Рекордното искане на великотърновската топлофикация от 332% е сведено до скок от 46%. Най-голямото повишаване ще е в Разград - над 50%.

Според плановете на регулатора жителите на Сливен би трябвало да се приготвят да заплащат с 40% повече за парно идващата зима. По-скъпата топлата вода обаче ще усетят още през юли. Искането на сдружението беше за доста по-голям скок - 70%.

„ Социалната политика е приоритет на страната и в случай че страната субсидира цената на газа, на ел. силата, на другите енергоносители, а цената на парното е на пазарен принцип, това ни слага в неравностойно състояние “, споделя шефът на ТЕЦ-Сливен Павлин Костов.

От сливенската топлофикация дадоха обещание промоции за постоянните си клиенти.

Пред bTV ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения изясни настоящия сериозен скок с обстоятелството, че през миналата година цените изобщо не са били променяни, а газът нарастна фрапантно.

„ Друг път това се е случвало в годините обратно, даже не при чак такива скокове на газа и цените са променяни през три месеца. Можеше да бъдат изменени от 1 януари, само че мораториумът спря този развой “, сподели Кремен Георгиев.

От регулатора регистрираха, че макар отпуснатите от държавното управление обезщетения за над 220 милиона лв., топлофикациите са траяли да натрупат отговорности, които към този момент надвишават половин милиард лв..

В деня, в който чакахме плановете на енергийния регулатор за повишаването на тока и парното от юли, интернет страницата на комисията беше изумена от хакери.

Дори и тези планове на КЕВР за новите цени на парното и тока са предпоследни, защото ще би трябвало да се види и по какъв начин ще се движи цената на природния газ до края на юни, с цел да се дефинира окончателното повишаване. То би трябвало да е ясно на 1 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР