Скок на желаещите да ползват данъчното облекчение за деца и

...
Скок на желаещите да ползват данъчното облекчение за деца и
Коментари Харесай

НАП Бургас напомня: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 3 май

Скок на искащите да употребяват данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания регистрират от Национална агенция за приходите Бургас. Причината е новият, над 20 пъти по-висок размер на данъчната отстъпка спрямо предходните години. Хиляди са към този момент тези, които са получили възобновения си налог. Това е станало допустимо след подаване на декларация до работодателя по главен трудов контракт в период от 30 ноември до 31 декември 2021 година

От приходното ведомство в морския град припомнят, че който не е направил това по този метод, може да употребява данъчно облекчение за деца и посредством подаване на годишна данъчна декларация. Това обаче би трябвало да стане не по-късно от 3-и май 2022 година, когато изтича крайният период на данъчната акция за оповестяване на приходите за 2021 година и възнаграждение на дължимите налози. Паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от един месец след подаването на декларацията.

От началото на годината 4,6 млн. лева към този момент са възобновени от Национална агенция за приходите Бургас на 8690 лица, които са употребили облекчението за деца посредством подаване на годишна данъчна декларация. За същия интервал на предходната година облекчението са употребили 720 лица, на които е възобновен надвнесен налог за малко над 85 000 лв..

За да употребява данъчните облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2021 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози (данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без приходи или единствено с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, допълват от Национална агенция за приходите Бургас.

За тази година сумите, с които е допустимо да се понижи общата годишна данъчна основа при прилагане на данъчно облекчение за деца са: 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 лева за три и повече деца, като родителите получават надлежно до 450 лева за едно дете, до 900 лева за две и до 1350 лева за три и повече деца.

Нови, по-високи данъчни облекчения употребяват и родителите на деца с увреждания. За развъждане на едно дете с увреждания понижението за тази година е в размер на 9000 лева, като сумата за приемане е 900 лева

Непроменени остават изискванията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са в детайли разказани в. Едно от най-важните условия за използване на облекченията е лицата да нямат отговорности, подлежащи на наложително осъществяване .

От Национална агенция за приходите поучават жителите, които имат личен идентификационен код, да употребяват данъчното облекчение за деца посредством авансово попълнената декларация за облагане на приходите, налична в , а също и онлайн да ревизират данъчната си сметка за отговорности.

Подробна информация за данъчните облекчения има в уеб страницата на приходната организация , фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на Национална агенция за приходите на телефон: 0700 18 700 и имейл.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР