Сключването, администрирането и прекратяването на трудовото правоотношение за целите на

...
Сключването, администрирането и прекратяването на трудовото правоотношение за целите на
Коментари Харесай

Стопанската камара с предложение за намаляване на пречките пред дуалното обучение

Сключването, администрирането и прекратяването на трудовото правно отношение за задачите на дуалното образование да става по облекчена процедура. За наемането на работа на възпитаници, обхванати от дуална форма на образование, да не се изисква позволение от Инспекцията по труда за всеки обособен случай, както и да се понижи възрастовата граница за наемане от 16 на 15 години.  Това са част от предложенията на БСК за законодателни промени, ориентирани към облекчение на процедурите за използване на дуалното образование, респективно – за увеличение на интереса към тази форма на обучение.

Експертите на БСК предлагат и понижаване на условието за долна граница на трудовото заплащане на работещите възпитаници, която от 90 на 100 от минималната работна заплата (МРЗ) да стане 50 на 100. Предложението е аргументирано с обстоятелството, че точно в процеса на работа обучаемият придобива познания, умения, трудови и професионални привички, за което съответният шеф влага запас, като поема избрани опасности - както във връзка с количеството и качеството на крайния резултат от положения труд, по този начин и по отношение на крайния резултат от образованието.

Настоящият най-малък размер от 90 на 100 от МРЗ прави наемането на възпитаници в дуална форма на образование неатрактивно за работодателите. Освен това, няма спънки посредством браншово или фирмено групово трудово договаряне да се реализира по-високо равнище на възнаграждение, което ще бъде съобразено с опциите на съответния шеф и/или бранш на стопанската система.

БСК предлага още осигурителните вноски за наетите възпитаници да се поемат от държавния бюджет, с цел да бъдат насърчени още повече работодатели да се включат интензивно в системата на дуалното образование. Според специалистите на Камарата, предстоящите спомагателни разноски няма да надвишават 30 млн. лева годишно при оптимално допускане за ангажиране на към 50% от учащите в дуално образование от три випуска и отчитане на спомагателните приходи от ДДФЛ. В същото време, работодателите и учащите ще бъдат насърчени в допълнение за необятно използване на системата за дуално образование, ранно включване в пазара на труда и придобиване на трудов и застрахователен стаж, считат от БСК.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР