Сключените основни договори за изграждане на терминала за втечнен природен

...
Сключените основни договори за изграждане на терминала за втечнен природен
Коментари Харесай

Терминалът за ВПГ до Александруполис/Дедеагач се реализира в срок

Сключените съществени контракти за създаване на терминала за полутечен природен газ до Александруполис/Дедеагач се извършват съгласно заложените периоди. Това декларира министърът на енергетиката Румен Радев, съобщи БГНЕС.


„ Напълно е приключена системата за швартоване, конвертирането на кораба в терминал за полутечен газ се прави съгласно планувания график в корабостроителницата в Сингапур. В края на юни 2023 година е стартирано полагането на тръбите на сушата и в морската акватория, което се чака да завърши през август 2023 година “, оповестява енергийният министър, отговаряйки на депутатски въпрос.

Проектът за построяването на терминал за ВПГ до гръцкото пристанище е предпочитан за Европейския съюз. С решение на държавното управление на Бойко Борисов от 2020 година „ Булгартрансгаз “ закупи 20 % от акционерния капитал на плановото сдружение „ Газтрейд “ СА, което построява терминала за полутечен природен газ край Александруполис/Дедеагач.

Терминалът ще бъде третото сходно оборудване в района след тези Ревитуса (Гърция) и Крък (Хърватия), и ще способства значително за повишение на сигурността на доставките и диверсификацията на източниците на природен газ.

Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 милиарда куб.м. природен газ годишно, като част от него ще премине и през българската преносна система. Проектът е в синергия с интерконектора Гърция-България (lGB) и други инфраструктурни планове в района като Разширението на Подземното газово вместилище „ Чирен “ и междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Основни снабдители на ВПГ за терминала до Александруполис/Дедеагач се чака да бъдат компании от Съединени американски щати, Катар и други По IGB и различен съществуващи и бъдещи газопроводи в България и района може бъде доставян естествен таз за консуматори в България, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна.

Срокът на създаване на терминала е очакван за края на 2023 година, а въвеждането в комерсиална употреба - при започване на януари 2024 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР