Склонни сме да възприемаме информацията, която стига до нас, избирателно.

...
Склонни сме да възприемаме информацията, която стига до нас, избирателно.
Коментари Харесай

Как работят „розовите очила“ на мозъка

Склонни сме да възприемаме информацията, която стига до нас, изборно. Когато чуем нещо хубаво за себе си, е по-вероятно да го запомним, в сравнение с когато чуем нещо неприятно. Учените към този момент са наясно какво в мозъка играе ролята на пословичните „ розови очила “.

Поправяме визията за себе си, когато ни кажат, че сме по-умни или по-красиви, в сравнение с сме си мислили. Когато ни кажат, че сме по-глупави и по-грозни, съвсем не я променяме. Така работят 80-90% от хората.

Изграждаме възгледите си въз основа на положителните вести и развиваме относително оптимистичен взор към живота. Така опцията да ни се случат неприятни неща - заболявания, обири и други - по-малко ни тревожи.

Екип от Лондонския Юнивърсити Колидж открива, че когато краткотрайно се прекъсне функционалността на избран център в мозъка, човек престава да пренебрегва неприятните вести, написа Guardian.

Те събират 30 доброволци, всеки от които е десничар, и ги разделят в три групи. Използват транскраниална магнитна стимулация, с цел да блокират действието на левия низък насрещен гирус (ДФГ) при едните и десния при другите. При третата група не оказват влияние.

На компютърен екран пред всеки от участниците се изписват събития, които никой не желае да му се случат - от това да се разболее от рак до това да изпусне полет - и той би трябвало да опита самичък да дефинира каква е вероятността да ги преживее.

След това компютърът демонстрира междинният статистически риск за съответната възрастова и обществена група. Известно време откакто е получил тази информация, всеки от доброволците би трябвало още веднъж да реши риска за себе си.

Групата, при която няма интервенция, и групата, при която е подтикван десния ДФГ, демонстрират нормалното деформиране в интерес на положителните вести: в случай че човек научи, че средностатистическият риск да развие рак или Алцхаймер е по-нисък, в сравнение с е считал, поправя визиите си. В противоположния случай пази старите.

Но хората, при които е бил блокиран левия ДФГ, са запомнили еднообразно добре и положителните, и неприятните вести. От това невробиолозите заключават, че този център на попречва други елементи на мозъка да помнят неприятните вести. Блокирането му отстранява „ розовите очила “.

При хората с меланхолия доста по-рядко се следи когнитивно деформиране в интерес на положителните вести. Оптимизмът е потребен, тъй като ни прави щастливи и целеустремени. И с цел да разберем за какво при някои не работи, би трябвало да разберем за какво се среща при множеството хора.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР