Скирли е древно шотландско ястие от овесени ядки, което се

...
Скирли е древно шотландско ястие от овесени ядки, което се
Коментари Харесай

Из дебрите на селската кухня: Традиционно Шотландско Скирли

Скирли е антично шотландско ядене от овесени ядки, което се подготвя на ниска цена, а усетът е доста вкусен и прелестен.

Ако сте изтощени от нормалните гарнитури, пробвайте обичайно шотландско Скирли - пържени овесени ядки, напоени с масло и добавка от лук, ще ви дадат нови вкусови чувства и ще разнообразят трапезата ви с нова икономична рецепта.

Има няколко метода за готвене на Скирли в Шотландия. Някои домакини пържат объл овес в масло, други употребяват мазнини от пиле, патица или разтопена елементарна свинска мехлем. И всеки вид на масло или лой прибавя усет към пържената шотландска каша.

Има алтернатива да пържене на Скирли в лой, разтопена от части бекон (след което те могат да бъдат отстранени и върнати във към този момент пържените овесени ядки). Овесените ядки се избират нежни (за по-бързо приготвяне) и на половина с по-грубо валцувани овесени ядки, получава се и вкусно.

Лукът се избира или елементарен, или червен, който слагаме в салата. Добавят се ситно накълцаните пресни подправки магданоз или зелен лук. Те обогатяват усета на гарнитурата от шотландски овесени ядки - Скирли.

Какво да сервираме със Скирли - комбинации от храни

Тази шикозна паница с вкусна домашна храна от Шотландия включва пържоли, смляно месо, пържено с лук и моркови, зелен грах и картофено пюре.

 Шотландско Скирли се подготвя с овесени ядки

Скирли се готви и яде и като настрана ядене. Или каймата с лук се запържва към нея, или се задушава като сос).

Въпреки че по някаква причина някои домакини считат, че Скирли е овесена каша с кайма, само че това е илюзия. Традиционната овесена каша Скирли е сама по себе си, а сосът с кайма е независим, това са обособени ястия. Можете да ги комбинирате и в действителност е вкусно.

Често в Шотландия картофено пюре или някои елементарни зеленчуци се сервират със Скирли. Скирли може да се сервира със задушено, варено или пържено пиле или други домашни птици. В Шотландия яребица обичайно се прибавя към Скирли. Която най-вероятно мъчно ще намерим на разположение, както и еленското месо, което също постоянно се сервира с шотландски овесени ядки.

Скирли може да се сервира с агнешко, задушени бъбреци с маслини, миди, пържена тресчица, варени миди, праз и копър. Някои хора харесват Скирли на студено и го сервират с няколко мариновани яйца.

Скирли може да се трансформира и в гарнитура или заряд за пайове. Скирли е доста елементарна храна и в случай че имате единствено сос от месо или пържена риба, не се колебайте да го добавите в паница с пържени овесени ядки. И в случай че няма гарнитура, просто поръсете Скирли с билки или яжте ястието без никакви добавки. Наистина е вкусно и изцяло задоволява глада.

Рецепта за шотландски Скирли

овесени ядки - 200 г

лук - 1 бр.

масло - 175 г

прясна или сушена мащерка - на усет, в случай че не харесвате мащерка, вземете босилек

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне на Скирли:

Нарежете лука на тънки полупръстени. Разтопете маслото в огромен тиган и задушете лука за 2 минути. Сложете овесените ядки върху лука. Подправете с черен пипер и мащерка. Смесете всичко и посолете. Пържете при непрестанно безредие в продължение на 5 минути.

Тази шотландска каша се оказва много вкусна.

Ако решите да приготвите Скирли с кайма, тогава би трябвало да започнете с нея, тъй като сосът лишава към 40 минути.

Рецепта за сос с кайма за Скирли

всякаква кайма (пилешка, свинска, говежда, примес свинско и телешко, пуешка кайма

лук - 2 глави

масло - 25 г

месен бульон (или вода) – 500 мл

сол и черен пипер на усет

Начин на подготвяне:

Нарежете лука на ситно или полумесеци. Разтопете маслото в тиган и запържете лука в него за 4 минути на сдържан огън. Сложете каймата върху лука, увеличете котлона и пържете, като разбърквате понякога - за 8 минути. Налейте бульон, сол и черен пипер. Оставете да къкри без похлупак на слаб огън в продължение на 30 минути. 10 минути преди края на задушаването започнете да готвите Скирли, тъй че и двете ястия да се сготвят по едно и също време. Сложете кашата на паница и я залейте със соса от кайма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР