Скъсването на оставката на главния прокурор Иван Гешев е продължение

...
Скъсването на оставката на главния прокурор Иван Гешев е продължение
Коментари Харесай

Доц. Васил Пандов: ПП-ДБ може да гарантира, че независим човек ще седне на стола на главния прокурор

Скъсването на оставката на основния прокурор Иван Гешев е продължение на аргументите, заради които не можем да подкрепим първия мандат. Ангажиментът, който приехме преди изборите е, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ-СДС. Не мисля, че някой остана сюрпризиран от позицията ни. За Кирил Петков позицията на госпожа Габриел е била открита и дава опция за диалог за втория мандат. Това заяви депутатът от Продължаваме промяната- (ПП-ДБ) доц. Васил Пандов в студиото на " Денят ON AIR ". 

По думите му гласоподавателите на обединението също нямат предпочитание ПП-ДБ да поддържа ГЕРБ-СДС по никакъв метод. 

" Независимо от декларациите на личностите, които са на напред във времето, ние нямаме доверие в наличието. На този стадий няма смяна в това, че предлагаме държавно управление на малцинството ", означи той.

Доц. Пандов е на мнение, че след представянето на законодателните цели и управническа стратегия е  " изцяло допустимо обединението ГЕРБ-СДС да промени позицията си и да поддържа държавно управление на малцинството ".

" Динамиката в политическия живот не изключва смяна в състава на към този момент оферти проектокабинет. На този стадий той остава ", сподели депутатът.

Според него през последната седмица се следи преплитане на политическия живот и правосъдната система. 

" Във времето постоянно сме защитавали концепцията, че е редно главният прокурор да подаде оставка. Преди във Висш съдебен съвет не смятаха, че има съображение за освобождението на основния прокурор. Позицията им се е обърнала поради силите на задкулисието. Избирането му още първоначално е било обвързвано с избрани ангажименти и обещания ", напомни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Пандов счита, че от ПП-ДБ могат да подсигуряват, че самостоятелен човек ще седне на " стола " на основния прокурор, в случай че бъде реализирана конституционна промяна.

" Изготвили сме план, чиято първа стъпка е установяване на функционалностите на основния прокурор, тъй че той да не може да въздейства на независимостта на всеки различен магистрат в системата. Другото ни предложение е реформиране на Висш съдебен съвет посредством разделянето му на две колегии ", заключи гостът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР