Скърбящите от MohBad бяха подложени на сълзотворен газ на нигерийския контролен пункт Lekki след концерт в Лагос

...
Феновете, скърбящи за афробийт звездата MohBad, бяха подложени на сълзотворен
Коментари Харесай

Феновете, скърбящи за афробийт звездата MohBad, бяха подложени на сълзотворен газ в нигерийския град Лагос, докато полицията каза, че блокира движението по главна магистрала.

Те се бяха събрали на градската такса Lekki след възпоменателен концерт за 27-годишната певица, която почина миналата седмица в болница в Лагос.

Има изблик на скръб за музиканта и искания причината за смъртта му да бъде оповестена публично.

Властите в Лагос ексхумираха тялото му като част от разследване.

BBC Африка на живо: Актуализации от континента

Концертът за отдаване на почит към МохБад, чието истинско име беше Илериолува Алоба, се проведе в парк на остров Виктория в Лагос в четвъртък вечерта.

Много от опечалените носеха бяло T - ризи и вдигнати свещи или факли на мобилните си телефони, докато танцуваха на песните на покойния артист, обичан заради уличните си, понякога неприлични текстове и отличителен баритон.

Музикални звезди като Давидо, Фалц и Златан, както и знаменитости от киното в Ноливуд, споделиха спомените си за певеца с публиката.

Хештегът #justiceformohbad е в тенденция в социалните медии след смъртта на MohBad - някои разгневени от предположенията, че той се е сблъсквал с тормоз в музикалната индустрия след разпадането му миналата година с Marlian Records, звукозаписна компания, собственост на музиканта Naira Marley.

Протести бяха проведени в градове в южна Нигерия, като неговите фенове искаха да разберат как е умрял - което накара губернатора на щата Лагос да започне разследване, включващо тайната полиция на страната.

След емоционалния възпоменателен концерт в Лагос, опечалените тръгнаха към пункта за такса Lekki, за да продължат бдението си.

За мнозина тяхното разпръскване с сълзотворен газ върна ретроспекцията на прословутия инцидент през октомври 2020 г., когато въоръжените сили застреляха и убиха протестиращи на същото място. Разследване установи, че девет души са били убити, четирима са изчезнали и се предполага, че са мъртви, а други 35 са ранени - много с огнестрелни рани.

По това време десетки хиляди нигерийци бяха протестира в цялата страна, призовавайки прословутото полицейско звено за борба с грабежите (Sars) да бъде разпуснато - движение, което стана известно като #EndSars.

След сълзотворния газ на феновете на MohBad, полицията в Лагос побърза да отхвърли всяко сравнение, като каза, че опечалените са пренебрегнали съвета, че районът около автомагистралата Lekki-Epe е забранен.

Призивите в продължение на няколко часа от полицаи и организаторите на бдението хората да се разотидат бяха игнорирани, каза говорителят на полицията Бенджамин Хундейн в поредица от туитове.

"В в този момент всички платна за влизане и излизане от Леки бяха напълно блокирани. Движението на превозни средства по постоянно натоварения автомагистрал беше доведено до пълен застой", каза той.

"Не е изстрелян нито един бойен патрон. Полицията възприе най-добрите практики за управление на тълпата за ангажиране на непокорната тълпа. Няма загинал живот, нито е имало наранявания."

По-рано говорителят на полицията туитна, че аутопсията на МохБад е приключила.

Но служители казват, че може да минат няколко седмици, преди докладът от аутопсията да бъде готов.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР