Скъпият газ по цени от 250 лева и по-високи ще

...
Скъпият газ по цени от 250 лева и по-високи ще
Коментари Харесай

Добрев: Скъпият газ от Чирен ще трябва рано или късно да се плати

Скъпият газ по цени от 250 лв. и по-високи ще би трябвало рано или късно да го платим. Това разяснява ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание и народен представител от парламентарната група (ПГ) на " ГЕРБ-СДС " пред публицисти в Народното събрание във връзка изказванията в ефира на бТВ на някогашния изпълнителен шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов, който сподели, че в Чирен се съхранява газ на цена към 250 лв. за мегаватчас. По думите на Добрев природният газ в този момент е нагнетен там, само че при неговото потребление Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще би трябвало да го признае в сметките.

" Ние предупреждавахме за скъпия газ от медиаторите с над 30 %, отрицателният резултат към момента не е привършен. Предстои да продължим да плащаме за медиаторите ", посочи Добрев. Според него това ще се случи през зимния интервал, тъй като от Чирен се черпи газ през зимата и се нагнетява през лятото. Той добави, че през лятото нормално природният газ е на ниска цена, единствено че " посредством схемите с медиаторите стана по този начин, че ние нагнетихме газ, който е доста по-скъп, в сравнение с пазарната цена сега ". Добрев добави, че даже и да не се черпи газ от Чирен тази година и хранилището да остане цялостно, рано или късно тези 250 лв. потребителите ще би трябвало да ги заплатят.

Венко Сабрутев от ПГ на " Продължаваме промяната " обаче смята, че " Булгаргаз " би трябвало да обезпечи нужните количества природен газ на добра цена. Според него Чирен е единствено " инструмент за балансиране на потреблението ". Основното ползване обаче би трябвало да бъде покрито от импорт на природен газ. " За да има ниска цена в този миг на природния газ, би трябвало да има ниска цена на газа, който сега купуваме ", съобщи Сабрутев. По думите му, в случай че няма импорт на газ или вносът е на висока цена, тогава има аргумент цената да пораства, само че това значи, че служебният кабинет и ръководството на " Булгаргаз " не е положително.

Той попита за какво се постанова в този миг да се теглят количества природен газ от Чирен. Освен това се вижда, че сега " Булгаргаз " желае 40-процентно нарастване на цената на газа, а преди този момент към този момент имаше 20-процентово повишаване, посочи депутатът. В същото време цената на европейската газова борса пораства, само че извънредно гладко.

Според Ивайло Мирчев от ПГ на " Демократична България " би трябвало да се намерят разновидности и механизми нарастването да цената на природния газ да бъде по най-мекия метод. В тази посока няма съответни разисквания, само че цената на азерския газ е един от методите, с който цената на газа в страната е по-ниска. Той уточни, че действителността е, че в цяла Европа цената на синьото гориво е извънредно висока и би трябвало да се възстановява самият пазар. Мирчев изясни, че природният газ от Чирен се употребява единствено в най-пиковото ползване, когато е най-студено. През другото време се употребява единствено природен газ от импорт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР