Скъп подарък за всеки почитател на истинския фолклор ще е

...
Скъп подарък за всеки почитател на истинския фолклор ще е
Коментари Харесай

Събраха песните на Валя Балканска в специален диск

Скъп подарък за всеки обожател на същинския фолклор ще е специфичният компактдиск, който издава Радио Пловдив с скъпите песни на звездната родопска певица Валя Балканска. Албумът излиза след броени дни в навечерието на Роженския събор и ще бъде подаряван, а не продаван, разяснява шефът на радиото Чавдар Каришев.

В албума са включени 14 песни от златния фонд на Радио Пловдив Четири от тях са записани с тогавашния битов оркестър за национална музика на радиото с диригент Никола Кенов през 1963 година Останалите са в акомпанимент на гайдаря Георги Мусорлиев и несъмнено, хитовата „ Излел е Дельо бунтовник “ в истинския вид с гайдаря Димитър Петковски от родопското село Хасовица. Мастерирането е на тонрежисьора Кристиян Белев, който е презаписал усърдно всяка една ария от истинските ленти във фонотеката с поправено равнище на звука, само че без да се нарушава достоверността на осъществяването.

Сред златните песни от бутиковата сбирка са „ Вчера си, майчо, отидох ", „ Събрали се, събрали ", Мома седи на йодрове ", „ Горо ле, горо зелена ", „ Яла ми яла, девойко " и други. Компактдискът излиза с неповторимо книжно тяло, къс анонс на песните, встъпитални думи за това коя е Валя Балканска и нейният галактически свят на песента. Родопчанката, която е стъпила крепко на земята и постоянно твърди, че не трябва да забравяме от кое място сме тръгнали.

Нейната махала до село Арда, където са и бистрите извори на река Арда, от дълго време не е на картата на България, но тя разнесе славата му по целия свят. Финансовата поддръжка по тиражирането на албума е на Александър Момчилов, човек с отношение към стойностния фолклор и някогашен шеф на Талевизионен център Пловдив. Има и посвещение с признателност към Веселина Каналева, музикален редактор и продуцент, с помощта на която фонотеката на радиото се обогати извънредно през 80-те години на предишния век.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР