Скандинавският регион отдавна доминира в челото на класацията на Световния

...
Скандинавският регион отдавна доминира в челото на класацията на Световния
Коментари Харесай

„Законите на Янте или скандинавската рецепта за по-щастливи служители

Скандинавският район от дълго време господства в челото на класацията на Световния отчет за щастието. Тази година още веднъж три от петте водещи страни - Финландия, Дания и Исландия, заемат първите три места, а другите две - Швеция и Норвегия, ги следват компактно на седмо и осмо място. (Останалите скандинавски страни, измежду които Фарьорските острови, Гренландия и Аландските острови, не са задоволително гъсто обитаеми, с цел да бъдат включени в класацията).

Освен студеното време, мощните мрежи за обществена сигурност и дългата зима, тези страни са свързани и с един характерен културен детайл, който може да помогне да се изясни за какво най-щастливите места на Земята гледат на кариерата си през друга вероятност.

На датски тази идея се назовава Janteloven или " Законите на Янте " и включва 10 правила, които постановат мощно възприятие на примирение, взаимно почитание и съпричастност.

Първоначално създадени от датско-норвежкия публицист Аксел Сандемосе за романа му A Fugitive Crosses His Tracks от 1933 година, десетте заповеди на измисления град Янте имат за цел да уловят напълно действителното отрицание на скандинавския район към строгата характерност, написа Fast Company.

Когато никой не е специфичен, всички са равни

Правило номер едно, което улавя същността на идващите девет, гласи: " Не бива да си мислиш, че си нещо особено. " Правилата са замислени малко на смешка - те не са дословни закони, само че духът на тяхното обръщение е напълно действителна част от скандинавската просвета.  

" В нея има тези две страни на заповедите, които са толкоз надълбоко вкоренени в метода, по който сме възпитани ", споделя Камила Миес, основен шеф в датската логистична компания Leman. " Законът на Янте в общи линии споделя: не вярвай, че си по-добър от другите; хвани главата си ниско и се занимавай със личните си работи, и просто се концентрира върху това да правиш положително - и всички са равни и би трябвало да бъдат третирани еднообразно. "

Миес прибавя, че е мъчно да се разбере за какво скандинавските страни имат толкоз друго отношение към работата си, без да се разбере Janteloven. Според нея други разлики - като по-стабилни мрежи за обществена сигурност, по-плоски структури на работното място и по-щедри политики за отпуски, са единствено проявления на този културен крайъгълен камък.

" Като цяло имаме доста непретенциозен метод към това, което би трябвало да правиш и да бъдеш, и това играе голяма роля за това кои сме ", изяснява още Миес по време на конференцията TechBBQ в Копенхаген, Дания.

Janteloven на процедура

Когато всеки член на обществото е обезкуражен да се счита за по-добър, по-умен или по-голям от другите, се появяват избрани правила на работното място. Например Миес споделя, че в скандинавските страни организационните йерархии не се одобряват доста съществено спрямо други елементи на света. В резултат на това има по-малко разделяне сред чиновниците и висшето управление.

" Съществува вкоренено очакване, че можете да отидете при мениджърите си и да кажете: " Не съм склонен " или " Не мога да извърша това ", или " Имам по-добър проект ", и никой няма да сложи това под въпрос. Това е обикновено и по този начин реализираме по-добри резултати ", споделя Миес. " Ако го нарисувате на хартия, компанията наподобява повече или по-малко идентична, само че културното чувство е, че организационните структури в Скандинавия постоянно са по-хоризонтални. "

Баланс сред персоналния и професионалния живот

За доста експерти статусът им на работното място значително дефинира статуса им в обществото. В скандинавските страни обаче множеството неща от първа нужда са обезпечени от страната и с помощта на Janteloven професионалните достижения не се смятат за главен аршин за персонална значителност.

" Ако статусът не е в това да си крал на света, тогава може би е в нещо друго; може би е в това да имаш по-голям баланс сред работата и персоналния живот, може би е в това да си благополучен, тъй като не си изнемощял, може би е в страхотната отмора, която си имал или очакваш с неспокойствие ", изброява Кристиан Бах, съосновател и основен действен шеф на платформата Netlify, роден в Дания.

Критики против Janteloven

Бах, който се е преместил от Копенхаген в Сан Франциско преди осем години, споделя, че този метод може да направи чиновниците по-щастливи, само че не е безусловно преимущество за скандинавските бизнесмени като него.

" Няма го оня блян да се завоюва непременно и мисля, че това е и положително, и неприятно за един бизнесмен. Стремежът, който виждате в Северна Америка, е малко по-различен ", споделя той. " Спомням си, че при набирането на средства в Съединени американски щати имах възприятието, че продавам една фантазия и я представях високопарно, а ми връщаха с " това е необикновено, вие, датчаните, сте толкоз скромни “.

Макар Janteloven да предизвиква хората да разграничават личната си стойност от кариерата си, тази философия може да ги обезкуражи да осъществят цялостния си професионален капацитет, предизвестява Андерс Мейнцхусен, основен изпълнителен шеф на основаната в Копенхаген платформа за връзка с изкуствен интелект Humani.

Баланс сред груповата отговорност и персоналните упоритости

Майнцхусен изяснява, че на процедура Janteloven може да послужи за обезкуражаване в професионално отношение и предлага баланс сред двете култури - мощно индивидуалистичния американски метод и по-колективния скандинавски взор.

Макар че Бах от Netlify прави оценка американската работна просвета, той счита, че на други места биха могли да се възползват от някои от скандинавските характерности, като по-хоризонталните йерархии, директността, смирението, баланс сред професионалния и персоналния живот и равенството, проповядвани от Janteloven.

" Всички работят по-добре, в случай че са стратегически съгласувани освен с директните си сътрудници, освен с подчинените си, само че и с цялата организация, с управлението и водачеството ", споделя той. " Като се чувствате по-свързани, това координиране е доста по-лесно постижимо - мисля, че това основава по-щастливи служащи и в последна сметка води до по-добри резултати. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР