Скандално уволнен шеф в ловешкия офис на НАП - Велико

...
Скандално уволнен шеф в ловешкия офис на НАП - Велико
Коментари Харесай

За областен управител в Ловеч назначиха скандално уволнен шеф в НАП

Скандално уволнен началник в ловешкия офис на Национална агенция за приходите - Велико Търново, е назначен от през вчерашния ден за регионален шеф на Ловеч. Виктор Стойчев е от квотата на „ Продължаваме промяната “ и през днешния ден е встъпил в служба.

По обучение той е магистър по стопанска система и ръководство на промишлеността от СА „ Д. А. Ценов “ – Свищов. Има следдипломна подготовка по ръководство на администрацията. Целият му трудов стаж – от 1996 година е в Национална агенция за приходите до 2019 година, когато бива уволнен дисциплинарно.
Радев: Дезинформация е, че Българска социалистическа партия ще бъде гонена от централата си
" Във връзка с следващата дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция прецизира, че изказванията, ч...
Прочети повече
Бил е началник на дирекция за обслужване в Ловеч на Търговско дружество Национална агенция за приходите – Велико Търново, от март 2011 до юли 2019 година

Историята на това дисциплинарно уволняване.

През май 2019 година до изпълнителния шеф в Централното ръководство на Национална агенция за приходите постъпва отчет от ръководителя на Инспектората, в който са разказани резултатите  от осъществена инспекция по сигнал против Стойчев.

В отчета е изработен извод за открити нарушавания на политиката за осведомителна сигурност и на етичните правила за държание на чиновниците на Национална агенция за приходите от четири длъжностни лица. Двама от тях чиновници в ловешкия офис, по един в офисите на Силистра и Сливен.

Срещу Стойчев е направено предложение да се образува дисциплинарно произвеждане. Следва заповед от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите за назначение на дисциплинарен съвет, който открива, че в интервала 01.06.2017 година – 08.10.2018 година той е осъществил 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в осведомителната система на Национална агенция за приходите. За 475 достъпа не показал пред проверяващите длъжностни лица съображение за осъществяването им.
Държавата съди Българска социалистическа партия за 280 хиляди лв. неплатен наем
Докато е изпълнявала длъжността регионален шеф на София (от 19 до 26 май), актуалният заместител регионален шеф Живка Такева е и...
Прочети повече
Пред тях сегашният регионален шеф дал няколко пояснения за нерегламентирания достъп –вменени функционалности на началник на офиса по резолиране на входяща и изходяща поща; акредитиран с функционалностите на наказващ орган за осъществени административни нарушения; имал банкет и срещи с клиенти по разнообразни мотиви и проблеми; имал срещи с длъжници с оглед постигането на съглашения за отчасти или разсрочено заплащане на обществените задължения; имал срещи-разговори със чиновници, които имат обществени отговорности в НАП; достъпвал до своите персонални данни, до тези на брачната половинка му, нейната сестра и своята сестра; имал срещи като началник на офиса с представители на ОД на Министерство на вътрешните работи - бранш „ Икономическа полиция “, работа „ БОП “, Търговско дружество „ Национална сигурност “ /ДАНС/ и Търговско дружество „ КПКОНПИ “. Твърдял, че част от извършените диалози са класифицирана информация. 

Дисциплинарният съвет анализирал показаните пояснения за осъществения достъп, само че изложил подробни претекстове за какво не приема за основателни тези 475 случая. На 26-ти юли Стойчев бил дисциплинарно уволнен. Последвало обжалване в Ловешкия административен съд.

Според съда обаче не са получени доказателства, че по силата на служебните си пълномощия Стойчев е имал обвързване извърши достъп до тези данни и смята, че достъпът в 93 от случаите е бил непозволен, без връзка с директното осъществяване на служебните му отговорности и в нарушаване на политиката на осведомителна сигурност на Национална агенция за приходите, Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация, издадените заповеди и писма от шефа на Национална агенция за приходите с експлицитни инструкции за възбрана за достъпване на предпазени данни отвън случаите, когато това е нужно за директното осъществяване на предоставените служебни задания.

С тези претекстове жалбата на Стойчев е отхвърлена. Той бива наказан да заплати 200 лв. на Национална агенция за приходите за юрисконсултска отбрана. Последвало е и обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Според претекстовете на Върховен административен съд служителят е основал предпоставки за увреждане на фискалния интерес, засягане на ползите на клиенти на приходната администрация и увреждане на имиджа на Национална агенция за приходите.  
Нарушен ли е законът с новия общоприет шеф на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “?
40-годишният финансист Добромир Янев бе назначен за общоприет шеф на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “...
Прочети повече
На 18-ти ноември 2020 година Върховен административен съд оставя в действие решението на Ловешкия административен съд, а Стойчев е санкциониран със 100 лв., които да заплати на Национална агенция за приходите за юрист.

След края на злощастното си престояване в Национална агенция за приходите Стойчев за малко е назначен за финансов инспектор в регионалната администрация, а след това става началник на Областната пощенска станция в Ловеч.

Той е общински консултант два мандата. На последните локални избори е бил претендент за кмет на Ловеч, повдигнат от Вътрешна македонска революционна организация, от чиято листа е още веднъж общински консултант.  

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР