Скандално скъпи билети за депутати станаха повод за публичен скандал,

...
Скандално скъпи билети за депутати станаха повод за публичен скандал,
Коментари Харесай

Скандална фирма взривява Парламента и БНБ за 4 млн. лв.


Скандално скъпи билети за депутати станаха мотив за обществен скандал, изнесен първо от бТВ, само че уеб сайтът 19 минути от 3 години знаят, че шокиращо беше самото избиране на записаната в Министерството на защитата частна организация Аргус да вземе 1,68 млн. лева от Народното събрание. Още тогава писахме, че това ще докара до скандални цени на билетите, макар обещанията за ниски, че компанията е в „ черния списък” на Агенцията за публични поръчки и е най-меко казано необичайно най-важните държавни институции – Народното събрание и Българската национална банка да й налеят общо 3,88 млн. лева, все пак. Защото думата „ народни” в табелите на тези институции не е поставена за хубост – парите, които те харчат, са нашите пари.
Актуалният скандал гръмна, откакто се оказа, че депутати вървят за сметка на данъкоплатците на прескъпи ловни екскурзии. Първо се заприказва за командированите, макар протеста си на Парламента социалисти в австрийския Залцбург, дружно с представители на други партии, бТВ в този момент извади и разходилите се по същата линия до немския Дортмунд.
За него е командирован Александър Сабанов от Обединени патриоти. Неговото пътешестване коства 3326 лева, а единствено самолетният му билет до Германия и назад коства 1770 лева Това е най-малко 3 пъти (!!!) повече от естествената цена. Трябва да се има поради, че по разпореждане на Цветан Цветанов, към този момент освен депутатите, само че даже министрите летят в икономична класа. Заради натиска на нискотарифните компании, и постоянните авиолинии внезапно понижиха цените си, изключително австрийските и немските, които са в един холдинг. Често те дават и по-ниски цени от лоу-костите до едни и същи дестинации. Но, в случай че човек ги търси, а задачата му не е да пилее националната пара.
Бюрхан Абазов от Движение за права и свободи също е ходил на ловното ревю в Германия – за 2329 лева, от които за билет са потрошени 1387 лева

И двамата депутати бяха измежду командированите и на другото ловно-рибарско ревю – в Залцбург. Там се оказаха и двама депутати от Българска социалистическа партия за България – Иван Иванов и Йордан Младенов, за които към този момент споменахме.
Цветан Топчиев от Българска социалистическа партия е бил измежду командированите за лова в Дортмунд. Неговото пътешестване е коствало 2329 лева Толкова е платил Парламентът и за Румен Георгиев - техните самолетни белите са по 1387 лева, тъкмо колкото на сътрудника им от Движение за права и свободи.
От Народното събрание дадоха отговор документално на bTV, че компанията, която обезпечава самолетните билети е определена с социална поръчка, за която пишем от 2016 година, защото е изключително скандална. А след сключването й си отиде основният секретар на Народното събрание от времето на Цецка Цачева – таксиджия, който стигна и до съд по друга шокираща социална поръчка. Той бе уволнен, но парите по контракта не престават да се харчат. И то през просото. Иначе Народно събрание се оправдава пред бТВ, че „ цената на билетите се образува на база най-ниската на пазара чиста цена на билетите все още на подаване на заявка”.
„ Всъщност компанията, която извършва публичните поръчки, е в забранителния лист на Агенцията за публичните поръчки”, сподели в предаването Тази заран Кристиан Кръстев, някогашен министър на превоза.
Той разяснява още, че би било най-добре сходни услуги да дава локален транспортьор, тъй като тогава изискванията и цените са по-добри и също така би трябвало да е народен приоритет.
Дясната ръка на Цецка Цачева – някогашният таксиджия и основен секретар на Народното събрание и "градски " на председателката Иван Славчов пусна в четвъртък на 6 октомври 2016 година, до момента в който от 3 дни шефката му беше в президентска акция, поръчката за самолетни билети за депутатите на стойност 1 400 000 лева без Данък добавена стойност или общо 1 680 000 лева, които се заплащат с нашите пари на компанията с спорна известност. Това бе втори негов опит да го стори, откакто един път се провали. Не е забравена и друга фамозна поръчка на плевенчанина в първия им с Цецка мандат – нагласен търг за коли за 3,8 млн.лв., който стигна до съда.
Търгът за самолетни билети фаворизира Аргус Травел Интернешънъл, която е със спрени права да продава билети на националния транспортьор България еър, писа още преди да са излезли резултатите от състезанието 19 минути. И, както нормално – позна 100%! България еър е лишила правата заради неучтивост на Аргус, както към този момент сме писали (вижте на 19min.bg). Заради което би трябвало да употребява подизпълнители, а това е в прорез с нормите. Какво се оказва? Билетите се пазарят от уеб сайтове през друга организация, чието име знаем и също е участник в скандалния търг на Народното събрание.
„ Освен удара в сметката, доста по-важната заплаха е сигурността на народните представители, с чиито данни, графици и направления може да разполага през мрежата всеки хакер. Във време на хибридна война и взрив на интернационалния тероризъм това не е просто скандал – опасност за националната ситурност”! Това предизвестие на 19 минути от 2016 година остана нечуто.

Същият човек – Иван Славчов, към този момент един път опита да даде сходна поръчка на същата компания, само че законът го спря. Странно бе за какво той употребява отсъствието на Цецка Цачева, която от 3 октомври е в отпуск като ръководител на Народно събрание, с цел да пусне 1,68 млн.лв.?”, написа 19 минути на 10 октомври. Както е фешън да се написа във ФБ: „ Кое не е така”?!

Покрай случая със абсурда с Аргус в Парламента, европейските стрестестове, които сподели не изключително високото доверие на финансовата система в Европейски Съюз към уменията на Българска народна банка да управлява почтено и транспарантно българските пари, забавно е да си напомним и друга наша обява, само че към този момент от 2017 г:
„ Как Българска народна банка настройки търг за 2,2 милиона лв. с ясното схващане, че прави неправда?
На 23 юни 2017 година централната банка избира снабдител на самолетни билети и хотелско настаняване, който предлага такса обслужване 1 стотинка, т. е без да може да покрие и минимални разноски по осъществяването. Но дружно с това приема да освободи Българска народна банка от санкции и доплащания, даже да има виновност, а на всичкото от горната страна дава обещание да й подари по 1 билет на всеки 16 000 лева или приблизително на всеки 68 издадени по мечтана от служителите евродестинация. За да бъде цялостна картината в жанр Алиса в страната на чудесата, дава цена 2 лева за полети до дестинации, до които няма директни линии от София. Всички тези работи са невъзможни в действителния свят. Даже и в огледалния (на Алиса). Още повече, компанията Аргус Травел Интернешънъл към този момент загуби каузи във Върховен административен съд, тъй като няма право да продава билетите на националния транспортьор България еър, който пък поддържа най-вече директни линии от София.
Българска народна банка, където хората следва да бъдат най-разбиращи във връзка с парите, на вероятното и на действителното, а също да се вълнуват, в случай че не от закона и нормативната уредба в страната, най-малко от репутацията на тези, с които си имат работа, обаче затваря очи. И очевидно има вяра в чудеса!
Изобщо да не приказваме за обикновени счетоводни дреболии като начисляване на Данък добавена стойност върху нещо, освободено от Данък добавена стойност като самолетните билети, а оттова таксите върху тях. А се допуска, че в централната банка работят счетоводители и финансисти! А обичаният Национална агенция за приходите дебне освен бабите в селски читалища за 1,50 лева, само че и поръчките за милиони!
Ако със същата експертиза управляват и комерсиалните банки – жалост ни е за бъдещето на нацията. Апропо, казусът КТБ потвърди много в тази посока. Което незабавно ни подсеща за началото на тази публикация....”, написа 19 минути на 3 юли 2017 година Отново оракулски, като съдим по интернационалните кавги, образували се към Инвестбанк, венецуелските пари и Вълка от София с неговите финансови измами за стотици милиони.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР