Скандално. Превърна депутати, които така и не разбраха за какво

...
Скандално. Превърна депутати, които така и не разбраха за какво
Коментари Харесай

Димитър Стоянов за дефектните ракети за Украйна: Скандално! Може да дадем до 100% от нашите С-300

" Скандално. Превърна депутати, които по този начин и не схванаха защо гласоподават, в елементарни натискачи на копчета. Това беше прочувствено, само че не и рационално решение. "

Така разяснява в " Тази заран " по БТВ Димитър Стоянов, секретарят по сигурност и защита на президента и някогашен длъжностен министър на защитата, решението на Народното ни заседание да се даде неустановен брой " дефектни ракети " С-300 на Украйна. То бе взето на закрито съвещание.

" Когато написаха " неизправни ракети ", дали депутатите знаят какво се крие зад " неизправни "? Неизправна ракета не значи неработоспособна. Тя може да поразява въздушни цели. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документи. Тези параметри са срокови. До 12 часа могат да бъдат изправни, в 12,01 часа могат да бъдат неизправни до една. Има опция да бъдат дадени до 100 % от наличните ракети за зенитно-ракетни комплекси. Отвореното решение в Народното събрание е погрешно. Да бяха записали избрана численост. Сега оставиха на министър Тагарев да взема решение ", съобщи Димитър Стоянов.

Броят на ракетите, с които разполагаме, е извънредно стеснен, добави той.

На въпрос дали решението на Народното събрание ще докара до понижаване на боеспособността на българската войска, Стоянов отговори: " Вие го казахте, аз го удостоверявам. "

Припомняме, че през вчерашния ден - три часа след началото на пленарния ден съвещанието бе закрито, с цел да може началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов да изясни на депутатите какъв брой дефектни ракети С-300 и муниции с отпаднала нужда има България и ще даде на Украйна.

Точката бе първа в дневния ред, само че провокира бурни реакции в опозицията. Докладът на отрасловата комисия бе прочетен близо два часа след началото, защото преди този момент времето мина в разногласия, заявления и многочислени почивки.

В пленарната зала бяха извикани Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушни сили бригаден военачалник Петьо Мирчев. Военният министър Тодор Тагарев не пристигна на съвещанието, само че дойде на вчерашното съвещание на отрасловата комисия.

Подробностите за броя ракети и муниции са секретна информация. Въпросите насочи Петър Петров от " Възраждане " и по негово искане зам.-шефката на Народно събрание Росица Кирова взе решение за закриване на съвещанието.

Вносителите на плана на решение са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и шефът на комисията по защита Христо Гаджев. От опозицията обаче се изрекоха бурно срещу.

" Защо се е позволило да има дефектни ракети на въоръжение в Българската войска? Началникът на армията - многоуважаемият адмирал Ефтимов, през вчерашния ден съобщи, че е докладвал неведнъж, че има такива системи, които не могат да бъдат поддържани и е рисково даже да бъдат съхранявани. Обръщам се към вносителите от ГЕРБ и Политическа партия - това през вчерашния ден ли го разбрахте? Уважаеми ГЕРБ, 10 години управлявахте бранш защита, Политическа партия, и вие 6 месеца управлявахте бранш защита. Вчера ли го разбрахте това, че има такива негодни ракети, опасност за персоналния състав. Какви ограничения взехте това да не се случва? ", попита Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия, който през вчерашния ден първи заяви за внасянето на плана на решение и за свикването на изключителното съвещание на отрасловата комисия.

От " ИТН " пък предложиха по време на комисията България да даде патрони, само че не и ракети.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР