Скандалният украински олигарх Дмитрий Фирташ се опитва да получи дипломатически

...
Скандалният украински олигарх Дмитрий Фирташ се опитва да получи дипломатически
Коментари Харесай

Скандален украински олигарх работи за Беларус

Скандалният украински олигарх Дмитрий Фирташ се пробва да получи дипломатически статут и имунитет посредством работата си в UNIDO - една от организациите в структурата на Организация на обединените нации, натоварена със задачата да предизвиква индустриализацията на постколониалните страни от Третия свят. Беларус му дава статут на " посланик ", с цел да предотврати изгонването му в Съединените щати. Това разкри " Дойче веле ".

Според DW това следва от текста на присъдата на Висшия районен углавен съд във Виена, издадена на 14 юни, с който се оказа, че разполага медията.

В документа се споделя, че от 2021 година Дмитрий Фирташ има статут на " консултант към Постоянното посланичество на Република Беларус към интернационалните организации във Виена ". И употребявайки това, одиозният предприемач се базира на дипломатическия си имунитет, като желае да се спре процедурата по екстрадиция в Съединени американски щати.

За да потвърди, че Фирташ има статут на посланик и дипломатически имунитет, отбраната му показва на съда правна експертиза, направена от западноевропейски професор по интернационално право през есента на 2021 година

На собствен ред австрийското министерство на правораздаването съобщи пред съда, че Фирташ не е бил съответно упълномощен в UNIDO .

Също по този начин той не разполага с подобаваща акредитационна карта от австрийското външно министерство. Това значи, че предприемачът не е лице, което се употребява с привилегиите на посланик , в това число с дипломатически имунитет.

Отбелязва се, че предходните съдилища не са признали дипломатическия имунитет на Фирташ. Висшият държавен углавен съд във Виена обаче връща делото на първа инстанция и задължава съда да дефинира дали да признае дипломатическия имунитет на украинския предприемач.

" Към момента на издание на публикацията посолството на Беларус във Виена не отговори на въпроса на DW с какво тъкмо се занимава Дмитрий Фирташ в качеството си на консултант на непрекъснатото посланичество на Република Беларус към интернационалните организации в австрийската столица и какво тъкмо прави за Организацията на Организация на обединените нации за индустриално развиване.
 Австрия даде зелена светлина за екстрадиция на украинския олигарх Фирташ в Съединени американски щати
Австрия даде зелена светлина за екстрадиция на украинския олигарх Фирташ в Съединени американски щати

В Съединени американски щати е упрекнат в рушвет

Представител на юристите на Фирташ съобщи пред DW, че не са предоставени никакви мнения по правосъдните процеси. Така остана без отговор въпросът дали назначението на Фирташ за консултант във Виена е било в съгласие с беларуския властник Александър Лукашенко или с държавното управление в Минск и по чия самодейност украинецът е почнал работа като консултант в представителството на Беларус ", означават създателите на материала.

Омразният предприемач Дмитрий Фирташ е арестуван в Австрия през март 2014 година по искане на Съединени американски щати. Той обаче от 125 млн. евро. След това той апелира екстрадицията си в Съединени американски щати. Фирташ е застрашен от до 50 години затвор и конфискация на цялото му имущество.

Дмитрий Фирташ стана прочут след появяването на " РосУкрЕнерго ", която действаше като газов медиатор сред Русия и Украйна. През май 2022 година конфискуваните от предприемача сдружения на " Облгаз " са предадени на " Нафтогаз ", а през март 2023 година са осъществени претърсвания в сдружения на " Облгаз ", свързани с Фирташ .
 Руснаци заплатиха €125 млн. гаранция за украинския газов олигарх Фирташ
Руснаци заплатиха €125 млн. гаранция за украинския газов олигарх Фирташ

Москва се опасява от правосъдно гонене против „ Газпром ”

На 15 май 2023 година СБУ и Бюрото за икономическа сигурност признаха Фирташ за обвинен. Той е упрекнат в заграбване на държавен газ на стойност милиарди гривни. Тогава 8 топ мениджъри от неговите компании също получават съмнения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР