Скандална сесия на общинския съвет се е състояла вторник в

...
Скандална сесия на общинския съвет се е състояла вторник в
Коментари Харесай

Съветници алармираха, че Бургас харизва улица на Доган

Скандална сесия на общинския съвет се е състояла вторник в Бургас, оповестиха локални медии. На нея е взето решение за смяна на Подробен организационен проект (ПУП) в част от парк „ Росенец ”, с което се преконфигурира уличната мрежа. Създават се нови трасета, а съгласно съветници улица, която води към така наречен летен сарай на Ахмед Доган, престава да бъде общинска. От дебатите в съвета излиза наяве още, че решението касае подмяна на парцели сред общината и частни сдружения.

Официално смяна на Подробен устройствен план се прави заради реорганизация на намиращото се наоколо рибарско населено място „ Ченгене скеле ” и искане на „ Лукойл ” за преструктуриране на терени, попадащи в обсега на проекта, за обезпечеване на сигурността на нефтената им база там. Предложението е импортирано от кмета Димитър Николов

без да бъде прегледано в комисиите на съвета,

а претекстът е, че се бърза поради кандидатстване за 5 млн. лева към ПУДОС по план за „ Ченгене скеле ”. Яростно срещу обаче са били двама от съветниците. „ В региона на парк „ Росенец “ има път, който отива до пристанището сега. В резултат на смяната на този Подробен устройствен план действително този път ще го деактуваме от обществена общинска благосъстоятелност в частна. Това значи, че към този момент няма да има достъп, защото тези имоти, в които попада, ще ги продадем на сдруженията, с които заменяме “, е декларирал Константин Бачийски от партията „ Средна европейска класа ”, представен от БНР – Бургас. Според него на една от компаниите мажоритарен притежател през годините е бил човек, обвързван с Ахмед Доган. Против на сесията се е изказал и съветникът от „ Възраждане ” Владимир Павлов:

„ Касае извънредно подстъпите на парцелите на Доган

в северната част. Съгласен съм, че би трябвало да се обособи охранителна зона към оградата и парцела на „ Лукойл “, само че нито ще се развие туризмът в тази част, а в противен случай – ще се ограничи “. Кметът Николов обаче е защитил предлагането си. „ „ Лукойл упорстват да им осигурим този статут, с цел да може охранителната компания, която обслужва нефтеното пристанище, да може да си извърши активността. Ще има разбъркване на парцелите и

по тази причина активността минава през разнообразни типове собствености.

Община Бургас би трябвало да бъде изрядна в окомплектоването на документите в Министерството на околната среда. Ако това ПУП-ПРЗ не бъде променено, то ние ще бъдем лишени от разглеждане на документите. Заради това би трябвало да лиша риболовците от тази грантова скица ли? ”, е декларирал Николов, представен от уеб страницата „ Бургаснюз ”.

Според Бачийски достъпът на жителите до морето ще бъде стеснен. Той е предложил отчуждаване и подмяна на различен парцел, с цел да се обезпечи защитата на нефтената база. Зам..-кметът  Чанка Коралска обаче е контрирала: „ Замените и отчуждаването не се прави на крайник и небрежно.

Тази улица не води до на никое място и не носи никакви дивиденти

на общината. Ако в този момент би трябвало да бъде променяна конфигурацията, това значи да променим целия план, а това не става за ден, два или три. Проектът е въображаем дълго, с цел да се обезпечи инфраструктурата там ".

В последна сметка докладната на кмета е призната от втория път. При първото гласоподаване

не е събрала болшинство, каквото е условието

при преобразуване на обществена общинска благосъстоятелност в частна. При повторния избор величествен брой съветници са вдигнали ръка - 40 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 2 „ въздържал се “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР