Скандална сделка със зенитно-ракетен комплекс „Оса“ за Украйна е реализирана

...
Скандална сделка със зенитно-ракетен комплекс „Оса“ за Украйна е реализирана
Коментари Харесай

„Гласове“: В полезрението на службите влиза сделка за зенитно-ракетен комплекс за Украйна

Скандална договорка със зенитно-ракетен комплекс „ Оса “ за Украйна е осъществена с присъединяване на държавното управление, оповестява „ Гласове”, базирайки се на свои източници в кабинета. Според тях договорката е попаднала в полезрението на българските служби.

Украинската страна е поискала от България системата за противовъздушна защита, която е на въоръжение в Украйна. Това е станало по време на визитата на българската делегация, която посети Киев, отпред с премиера Кирил Петков, в края на април.

За да осъществят договорката, без да нарушават официално позицията на Корнелия Нинова, че България не изнася оръжия за Украйна, ръководещите измислили комплицирана скица с корупционен детайл, в която вземат участие Министерството на защитата и ведомството на самата Нинова.

За да извади комплекса „ Оса “ от въоръжението, МО го предава за утилизация. По закон това може да извърши единствено частна компания. Министерството го продава на минимална цена на оръжейна компания. Вместо да утилизира обаче, тя го продава на пазарни цени и десетократно по-скъпо през медиатор на украинците. Според източниците облагата за компанията възлиза на 100 млн. евро.

Още по-скандален е фактът, че износът на каквото и да е оръжие може да стане единствено с утвърждението на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова, както се поставя по закон, тъй като тя е ръководител на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване.

Без утвърждението на тази комисия не е допустимо да се продаде нито един патрон отвън България. Остава открит въпросът на каква цена е осъществена тази скица. При облага от 100 млн. евро за частната компания оставяме на въображението на читателите да поработи върху размерите на комисионните, които са раздадени за договорката, маскирана като утилизация, написа медията.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР