Скандали за пари тресат здраво парламентарната група на Български възход. Повод

...
Скандали за пари тресат здраво парламентарната група на Български възход.
Повод
Коментари Харесай

Стефан Янев замесен в жестоки финансови скандали

Скандали за пари тресат крепко парламентарната група на „ Български напредък ”.

Повод за жестокия спор е разпределението на полагащата им се държавна дотация. 

От една страна е някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев, който с съображение претендира, че има съществена заслуга за получените над 115 000 гласа на изборите. При осем лв. на глас, това прави близо 1 милион лв. годишно подкрепяне от бюджета.

Макар и официално да е прав, чисто юридически той няма никакви учредения да претендира за парите. Причината е, че неговата партия му на процедура не се е явявала на вота, поради незавършената си по това време правосъдна регистрация. Документите в ЦИК за присъединяване внесе едноименната коалиция, която е формирана от други три партии – „ Земеделски национален съюз ”, „ Свобода ” и „ Партия на зелените ”. 

За политолози и анализатори е ясно, че и трите едва известни обединения са без действителен принос за постигнатия резултат. Съмнително е, че до този миг някой бе чувал имената им, с изключение на родственици на техните шефове. Законът обаче е безапелационен – получатели на дотацията са единствено партиите, основали обединението. При положително предпочитание, те може да я пренасочат и към Стефан Янев.

Подобен проблем надалеч не е казус у нас. Миналата година същата преживелица се разигра и с „ Продължаваме промяната ”, които употребиха няколко маргинални партии за мандатоносител. За премия, партийните водачи си резервираха % от милионите, а останалите дадоха на „ Промяната ”.

На такава спогодба разчитал и Стефан Янев, описват от близкото му обграждане. Мераците му да харчи милиона обаче, небрежно били порязани от единият мандатоносител – партия „ Свобода ”, чиито членска маса евентуално се брои на пръстите на едната ръка. Нейният ръководител Владимир Симеонов още в първите дни след вота се троснал, че си желае една трета от парите. 

Той е кръвно афектиран на Стефан Янев поради това, че не е комплициран за лидер в избираема листи и надлежно не става народен представител. Така единственият представител на маргиналната групировка е хасковският геодезист Тихомир Георгиев, който стана за смях около решението на Народното събрание за предоставяне оръжие на Украйна. След като представящите се за русофили депутати от „ Български напредък ” изненадващо гласоподаваха „ за ”, Георгиев побърза да се оправдае пред почитателите на Путин у нас.

„ Моля, не ме разбирайте неправилно. Гласувал съм „ за ” военна помощ, само че не и за предоставяне на оръжие ”, написа във Facebook хасковският народен представител. На въпрос от свои симпатизанти, Георгиев посочи и какво схваща под военна помощ: „ филантропична, облекла, медикаменти и други ”.
Ядосан, че няма да си играе на народен представител, шефът на партия „ Свобода ” Тихомир Георгиев изрично отказал да дели дотацията си със Стефан Янев. Пред сътрудниците си от обединението той се оправдавал, че желае парите, с цел да развива групировката си, а не да си ги прибере, каквито намеци има измежду сътрудниците му. Факт е, че партия „ Свобода ” е почнала да гради структури из страната, различен е въпроса какъв брой сполучлив е подборът на фрагменти.

Една от първите организации е основана във Варна. В морската столица за водач към този момент се показва някой си Румен Широков, излежал няколко присъди за разпространяване на опиати. За него се твърди, че гравитира към общинския консултант Генадий Атанасов, чиито име в града също се свързва с подземния свят. Варненци описват, че Румен Широков и Генадий Атанасов почтено се включват и в акцията за последните избори на коалиция „ Български напредък ”.

Ключово е присъединяване им при гостуването на Стефан Янев в града на 18 септември. Заради заплаха, че залата няма да се изпълни с почитатели на „ Български напредък ”, на пожар са привикани като масовка приятели на Широков, с не един и два полицейски ареста в досиетата, описват участвали.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР