Скандалът с разследващия журналист Иван Голунов от изданието Медуза разтърси

...
Скандалът с разследващия журналист Иван Голунов от изданието Медуза разтърси
Коментари Харесай

Скандалът „Голунов”: Защо полицията се опита да натопи журналиста от  Медуза

Скандалът с проверяващия публицист Иван Голунов от изданието " Медуза " раздруса Русия през последните дни и повдигна доста въпросителни. Голунов беше задържан предишния четвъртък. Според московската полиция у него и в квартирата му са били открити опиати.

Журналистът не се призна за отговорен, видни персони в Русия осъдиха ареста му, започнаха митинги в негова поддръжка, а специалисти оповестиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични субстанции.

В абсурда се намеси шефът на съветското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев, който съобщи, че Голунов не е забъркан в наркотърговия.

Делото е закрито, само че въпросите остават , разясняват съветските медии. След оневиняването на Голунов вътрешното министерство не изясни от кое място са пристигнали следователно конфискуваните от журналиста пакетчета със неразрешени субстанции, само че даде обещание оставката най-малко на двама генерали от столичното ръководство, показва " Комерсант ". Според представени в публикацията адвокати на подсъдимата пейка би трябвало да бъдат пратени в този момент чиновниците, задържали Голунов.

Правозащитници и прависти са на мнение, че породилата дискусия история би трябвало да стане мотив за усърдно инспектиране на всички престъпни каузи, свързани с опиатите, и за преразглеждане на прекалено суровото законодателство в Русия. Политолози считат, че основна роля в освобождението на журналиста е изиграло публичното мнение, прибавя изданието.

Стотици и хиляди хора дадоха принос за освобождението на Голунов, напомня " Новая газета ". Те стояха по митинги, даряваха пари за юристи, записваха видеообръщения към читателите на техни блогове, разгласиха текстове в медиите, писаха в обществените мрежи. Ключов принос бяха синхронните дейности на три бизнес всекидневника - " Ведомости ", " Комерсант " и " РБК ", излезли на 10 юни с идентични уводни страници в поддръжка на Голунов. " Това бе удар с чудовищна мощ: акцията на вестниците съответства с приключването на Петербургския стопански конгрес ", акцентира изданието.

Връщайки се от форума, съветските ръководители от всички нива желаеха да почетат в самолета нещо за своите триумфи в развиването на родната стопанска система. А вместо това прочетоха каква правна и обществена система са построили през годините на непоклатимост в Русия - цялостно беззаконие за едни и безотговорност за други, написа опозиционният вестник.

" Ако съдим по събитията от идващия ден, вълната, вдигната от публицистите, е стигнала до самия връх и там някой е дал команда нещата да приключат ", изяснява " Новая газета ".

" Медуза ", където работи Голунов, помества първия му коментар след освобождението. " Моралните вреди за мен ще бъдат обезщетени, в случай че сходно нещо не се случи към този момент с никой различен ", декларирал журналистът, допълвайки, че ще продължи своята работа.

" Ведомости " коментира " за какво освобождението на един публицист не взема решение казуса ". Делото против Голунов в действителност е завършено, само че делото против системата, в която е станало допустимо такова безвластие, едвам стартира - инак сходни каузи неизбежно ще се появяват още веднъж и още веднъж. Законът би трябвало да се съблюдава от всички и за всички - едвам тогава успеха ще е дефинитивна, написа всекидневникът.

Според него делото против журналиста надали е изфабрикувано единствено от двамата високопоставени служители на реда, чието уволняване ще желае от президента вътрешният министър. Замесените " очевидно са повече и би трябвало да бъдат осъдени всички, превърнали в призрачен сън пет дни от живота на един почтен човек ".

При това съветската полиция не злоупотребява единствено с " наркотичните " членове от престъпния кодекс, щом й се наложи да " да усъвършенства " статистиката за активността си или да накаже несгоден някому човек. Използват се и обвинявания в измами, в екстремизъм, даже в детска порнография, се споделя в материала.

" Дезинфекцията " и промяната на правоохранителната система в Русия е извънредно значим, само че сложен и нескончаем развой, който визира ползите на голям брой хора във властта и отвън нея. Съпротивата ще е мощна, акцентира " Ведомости ".

В случая с Голунов " към този момент е абсолютно явно единствено едно: властта през цялото време, на всички равнища правеше всичко зависещо от нея, с цел да обясни дефинитивно тази история. При което бе обезпечена цялостна неприкритост ", декларира официозът " Росийская газета ".

" На този декор наподобяват най-малкото необичайно изказванията на някои уредници на шествие в поддръжка на Иван Голунов, които все пак отново приканват хората да излязат на улицата през днешния ден и по този начин ги предизвикат да правят противоправни дейности ", прибавя вестникът.

Самият Голунов съобщи, че няма да се включи в неразрешената акция в негова поддръжка, осведоми " Известия " наред с други издания.

Междувременно московската градска администрация позволи протест в поддръжка на журналиста в неделя, 16 юни, на бул. " Андрей Сахаров ", показва " Независимая газета ". Изданието цитира иронични мнения в обществените мрежи, припомнящи по-предишни митинги против съветската власт на булеварда, кръстен с името на видния руски отстъпник.

Безпрецедентният от 2011 година гърмеж на публичното отвращение поради ареста на проверяващия публицист Иван Голунов по отношение на безочливо и изключително повърхностно фалшифицирано обвиняване сподели много ясно, че системата за държавно ръководство, построена за 20 години от Владимир Путин, наближава своя свършек, установи " Ежедневний вестник ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР