Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в

...
Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в
Коментари Харесай

Космически скок в цената на яйцата – бройката се продава за 30-35 стотинки

Скандалът с фипронил и всеобщите болести от птичи грип в Европа удариха внезапно производителите на яйца и още през септември цените в Европейския съюз скочиха съвсем двойно. На българския пазар пикът се усети едвам тази седмица, откакто експорт ът са засилва и родните производители се ориентираха към европейските консуматори. В резултат на този износ и спадналото вътрешно произвеждане цена та на яйца та за броени дни се изстреля от 20 стотинки на 30-35 ст., което е сериозен стрес за потреблението.

Според Димитър Белоречков, ръководител на Съюза на птицевъдите в България, обстановката ще продължи най-малко два месеца, до момента в който младите птичи стада не израснат. „ В момента създаваните яйца са под нормите за величина, която може да се предлага на пазара, по тази причина и тази продукция се употребява главно за сладкарската промишленост. С израстването на кокошките този проблем ще отпадне, само че това ще стане най-рано след два месеца “, разяснява специалистът.

Пред Синор.бг Белоречков напомни, че България не беше наранена по този начин мощно от абсурда с потреблението на фипронил, по тази причина и яйца та на родните производители се търсят всеобщо в Европа. „ Птичият грип също не е проблем за българските птицевъдни стопанства, защото у нас кокошките се отглеждат главно на закрито за разлика от тези в Европейски Съюз, където свободната паша е мощно публикувана “, изясни още Белоречков. Според него тази паша е нож с две остриета, защото птичият грип тази есен порази редица райони в Италия и Източна Европа, което също се отрази на внезапното повишаване на яйца та.

Нарасналият експорт на български яйца в допълнение усилва недостига на вътрешния пазар и всичко това неизбежно води до пик в цените. На пазара броя към този момент се продава по 30-35 стотинки, сигнализираха консуматори, като сходни цени от дълго време не са виждани в родните магазини.

Колкото до справката на министерството на земеделието за интервала 18 - 25 октомври 2017 година, ясно се вижда, единствено преди броени дни цените на дребно са се движели към 26 стотинки за численост.

Ако обстановката се резервира в идващите 2 месеца, то и цените на всички останали артикули, ползващи яйца та като суровина непроменяемо ще нарастнат.

Същото се отнася и за останалите храни, чиито цени започнаха да се повишават с повишаването на горивата, почнало през последните седмици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР