Скандалът около приватизацията на Общинска банка АД тепърва ще се

...
Скандалът около приватизацията на Общинска банка АД тепърва ще се
Коментари Харесай

КОЙ сложи ръка върху общините със сделката за ”Общинска банка”

Скандалът към приватизацията на ”Общинска банка ” АД занапред ще се разраства, както поради рекордно бързата продажба на сдружението с благословията на Българска народна банка, по този начин и поради слуховете за същинския покупател на банката.
Според формалната информация новият притежател на банката е ихтенщайнският фонд Novito Opportunities, като продажбата е осъществена предишния петък в края на работния ден. Договорът е за 67.64% от капитала на банката против 46 млн. лева Исканата минимална цена от продавачите беше 45.65 млн. лева

От информацията на Българска народна банка стана ясно, че парите за покупката на банката са дадени от компанията " Инса ойл ", която против своите 46 млн. лева е получило дялове без право на глас в Novito. Делът на търговеца на горива е " без право на глас ", като по този начин за действително контролиращ новия акционер в Общинска банка е посочено лихтенщайнското ръководещо сдружение CAIAC Fund Management и неговите притежатели.

Собственици на " Инса ойл " са директно Георги Самуилов, по-известен като Жоро Инса и сдружение на брачната половинка му.

Тук обаче става забавно, защото съгласно осведомени, същинският покупател на " Общинска банка " АД е признакът на модела КОЙ, въпреки това мъчно може да бъде потвърдено поради офшорните специфики. Мотивите на корпулентния предприемач пък били не толкоз финансови, колкото опцията за практикуване на власт върху основни райони. През последните години " Общинска банка " АД е желан сътрудник за финансиране на доста български общини, най-много поради положителните кредитни условия, които им дава. Сред тези общини са такива като Велико Търново, Казанлък, Враца, Плевен и други.

Освен общините, от шанса да се финансират от " Общинска банка " АД се възползват и доста държавни предприятия, измежду които Национална компания " Железопътна инфраструктура ", Водоснабдяване и канализация ЕООД - Стара Загора, даже болничното заведение в Свищов.

Като заемодател на основни общини и държавни предприятия, моделът КОЙ ще може да упражнява още по-голям напън върху изпълнителната власт, считат осведомени.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР