Скандалът около поканата на нацист в канадския парламент показа, че

...
Скандалът около поканата на нацист в канадския парламент показа, че
Коментари Харесай

Русия доволна от нацисткия скандал в Канада

Скандалът към поканата на нацист в канадския парламент сподели, че светът към момента не е изгубил историческата си памет. Това е и урок за " феновете на различната история " от страни, които, сходно на Канада, не поддържат резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации за битка с прославянето на нацизма.

Това съобщи Генадий Гатилов, непрекъснат представител на Русия в централата на международната организация в Женева, представен от ТАСС.

" Светът към момента не е изгубил историческата си памет и не е разрешил събитията от Втората международна война да бъдат толкоз безочливо и намерено изкривявани, написа дипломатът в Telegram канала на съветската дипломатическа задача, разяснявайки абсурда в Канада . Според него канадските депутати са разбирали доста добре кого са вкарали в своя парламент. Те просто взеха решение да се възползват от ширещата се русофобия на Запад, с цел да продължат безшумно да пренаписват историята и да избелват някогашните украински нацисти, представяйки ги като някакви борци за самостоятелност. Въпреки това резонансът и световният мащаб на възмущението се оказа толкоз огромно, че Отава имаше време единствено да си посипе главата с пепел, съобщи Гатилов.
 Полша желае Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист
Полша желае Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист

Председателят на Камарата на представителите в Канада се отдръпна, откакто отдаде респект на нацисткия деец

Припомняме, че Полша изиска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист. 

Министър от полското държавно управление сподели, че ще търси евентуална екстрадиция на Ярослав Хунка от Канада, откакто 98-годишният украински деец, който е упрекнат, че се е сражавал в нацистка част по време на Втората международна война, беше приветстван в канадския парламент.

Председателят на Камарата на общините на Канадаслед като предложения Хунка на парламентарната сесия, на която украинският президент Володимир Зеленски изнесе тирада предходната седмица. Рота назова Хунка " украински воин " и " канадски воин " по време на сесията, предизвиквайки овациите на публиката.

Но по-късно еврейски групи споделиха, че Хунка е бил част от нацистка военна част. Рота се извини и подаде оставка, до момента в който канадският министър председател Джъстин Трюдо разказа случая като " надълбоко объркващ ".
 Украински нацист от Втората международна война бе почетен при визитата на Зеленски в Канада
Украински нацист от Втората международна война бе почетен при визитата на Зеленски в Канада

Високопоставен канадски парламентарист се извинява на еврейските общности по света

Еврейски групи споделиха, че Хунка е бил член на 14-та гренадирска дивизия на Waffen, част от Waffen-SS, формирана от етнически украинци. Waffen-SS е нацистка паравоенна мощ, образувана от основния уредник на Холокоста Хайнрих Химлер, оповестява The Washington Post.

Канадският представител, който публично се отдръпва в сряда, сподели, че е било напълно негово решение да предложения Хунка на адреса на Зеленски, който е евреин и има родственици, убити в Холокоста.

Рота сподели, че Хунка живее в неговия законодателен регион и нито сътрудниците му депутати, нито украинската делегация са знаели за поканата.

Инцидентът възобнови вниманието към интервал от украинската история по време на Втората международна война, когато националистите се съюзиха с нацистите в опит да изгонят Съветите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР