Скандал се разрази около използването на личните данни на 50

...
Скандал се разрази около използването на личните данни на 50
Коментари Харесай

Избухна скандал с използването на лични данни от фирма, свързана с щаба на Доналд Тръмп

Скандал се развихри към потреблението на персоналните данни на 50 милиона консуматори на Фейсбук от компания, обвързвана с предизборния щаб на Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила преди президентските избори в Съединени американски щати през ноември 2016 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Агенцията отбелязва, че абсурдът е засегнал икономическия модел на Фейсбук и акциите му на Уолстрийт паднаха с 6,8 %. Според няколко медии, измежду които американският всекидневник "Ню Йорк таймс " и английският седмичник "Обзървър ", английската компания Cambridge Analytica е употребила персоналните данни на 50 милиона консуматори на обществената мрежа без тяхно единодушие, с цел да създаде програмен продукт, допускащ да бъдат планувани настройките на гласоподавателите и да им бъде повлияно. Това е станало благодарение на приложение за психически проби, създадено от съветския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 консуматори на Фейсбук.

От обществената мрежа признаха, че приложението се е сдобило с персонални данни и на "приятелите " във Фейсбук на изтеглилите го консуматори. Cambridge Analytica, на която щабът на Тръмп е платил за осъществени услуги, отхвърли да е употребила данните от Фейсбук за потребностите на предизборната акция на бъдещия президент на Съединени американски щати. Компанията посочи и че не е работила по референдума през юни 2016 година, на който британците гласоподаваха за излизане на страната от Европейския съюз.

Според специалисти от обществената мрежа не са разбрали разликата сред търговски и политически реклами. "Голям проблем е, че Фейсбук наподобява не прави разлика сред това да продава маратонки и президентска стратегия ", разяснява Даниъл Крайс, учител в Университета на Северна Каролина.

В този подтекст шефът на Фейсбук по сигурността Алекс Стамос разгласи, че оттук насетне ще се концентрира върху сигурността при избори, само че няма да напусне обществената мрежа.

Британска телевизия популяризира хипотетични фрагменти, снимани със скрита камера, на които шефът на Cambridge Analytica Александър Никс се хвали, че е ползвал неетични техники, с цел да залага клопки на политически съперници по време на акции, съобщи ДПА.Никс приказва в това число за разпространение на подправени известия в интернет. Има данни, че Cambridge Analytica е повлиявала на избори в целия свят.

Британската работа за контрол на информацията заяви, че ще изиска правосъдна заповед за изследване на компютрите и сървърите на компанията за стратегически връзки. Причината е, че основаната в Лондон Cambridge Analytica не сътрудничи на следствието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР