Сийка Карталова - Суркова е родена на 12.02.1976 г. в

...
Сийка Карталова - Суркова е родена на 12.02.1976 г. в
Коментари Харесай

Сийка Суркова: Вложихме 1.5 млн. лв. в инфраструктура, още 2.8 млн. лв. са осигурени за Момчиловци

Сийка Карталова - Суркова е родена на 12.02.1976 година в смолянското село Момчиловци. Магистър е по логопедия и публицистика от ПУ „ Паисий Хилендарски “, гр. Пловдив. Има 16 години журналистически стаж в районни и национални медии.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 135
Два мандата е кмет на с. Момчиловци от 2015 до 2023 година Член е на Управителния съвет на Националното съдружие на кметове на кметства в Република България /НСККРБ/ и на Съюза на българските публицисти. Като преподавател в образования за повишение квалификацията на общинските чиновници към НСОРБ, е обучила над 100 кметски наместници и представители на администрацията в страната. Майка на две дъщери.

- Кандидатирате се за трети следващ кметски мандат в знаковото село Момчиловци. Защо, г-жо Суркова?

- Защото го обичам и знам, че мога да дам още доста на Момчиловци и хората в него. Защото имаме стартирани много значими планове, които желая да приключим сполучливо. А и тъй като огромна част от хората в селото ме припознават за техния кмет.

- Какво считате за най-голямото си достижение през миналите 4 години?

- Курсът за развиване на Момчиловци е заложен, а огромните достижения са плод на труда и волята на доста хора. Moмчилoвци имa изĸлючитeлeн пoтeнциaл и той би трябвало да продължи да се развива. Пример сме по какъв начин поетапно образът на дребните обитаеми места може да се трансформира. Ако приказваме в конкретика за миналия мандат – в инфрастуктура вложихме към 1.5 млн. лева в асфалтиране на улици, подменихме отчасти тръбопровод, довършена беше 40-метровата подпорна стена в сериозен срутищен сектор в центъра на селото с нов тротоар пред нея и нов асфалт, изградихме и още една подпорна стена от 40 м под път от републиканската пътна мрежа. Културно - историческият музей е с нов покрив, а уличното осветяване в центъра е сменено с енергоспестяващи лед лампи като финансирането на последните два обекта е от дарения.

Имаме нов стрийт фитнес и детски ъгъл в спортния център наоколо до учебното заведение. Беше построена подпорна стена в новата част на гробищния парк, извънредно нужна за обособяването на гробни места. В бюджета на общината за тази година са заложени средства за създаване на още една подпорна стена на ул. „ Изгрев “. Освен това 2.8 млн. лева чакат да бъдат усвоени за реорганизация на вътрешната водопроводна мрежа в Момчиловци откакто завърши процедурата по обжалване на определения реализатор, а тя е на финала.

- Водопроводът ли е най-големият проблем на Момчиловци?

- Не. В идващия мандат реконструкцията му ще бъде реалност. Най-големият проблем си остава демографската рецесия, както в множеството дребни обитаеми места. Добрата вест е, че млади фамилии избират Момчиловци за собствен дом и се усещат добре при нас. Работят, творят, а IT експертите настояват, че интернетът ни е извънредно добър. Отчитаме оживление на пазара на недвижимите парцели след пандемията и работим в посока дълбоките демографски проблеми да бъдат обратими.

- Управлявате едно известно туристическо село към този момент 8 година Посочете най-малко пет аргументи, за които си заслужва туристите да ви посетят? 

- Започвам с най-новата - Музеят на магията, който отвори порти при започване на септември т.г. и демонстрира атрактивната сбирка от реквизити на известни наши магове, събирана 30 години от обичания наш артист и илюзионист Ненчо Илчев, родом от Момчиловци. Заедно с Културно - историческият музей на Момчиловци, който показва над 3 000 експоната и е единственият селски музей с картинна изложба и с църквата и камбанарията, която е част от 100-те национални туристически обекта, трите здания съставляват прелестен архитектурен и нравствен отбор в центъра на селото. Национален велотур „ Момчиловци “ е спортното събитие, което притегля годишно над 100 велосипедисти от цялата страна. В Момчиловци с изключение на да чуете майсторското свирене на родопска гайда и да видите прелестни национални танци, може да присъствате на концерт за оперно изкуство, да се включите в курс по китайски език и просвета, да се потопите в атмосферата на празниците Тодоровден, 21 май-празник на селото, Международен фестивал на киселото мляко или да се разноските по 150 км пешеходни направления, в които ще видите и 29-те параклиса, накацали към селото.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР