“Ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на

...
“Ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на
Коментари Харесай

Бъчварова за смяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в движение

“Ситуацията, в която се намираме е отвън всевъзможни рамки на рационалното пояснение – не можем да решим кой е прав и какво следва. Президентът може ли да не подпише предлагането за промяна на служебните министри и може ли да има избор на съмнение към служебно държавно управление? Това обрисува на фона и на другите политически събития невиждана обстановка. Ние не просто сме на прага на политическа рецесия, а има заплаха да имаме конституционна рецесия. Най-много ме тормози, че може да има рецесия на демокрацията “.

Това разяснява пред bTV Румяна Бъчварова, някогашен министър на вътрешните работи и някогашен дипломат на България в Израел.

„ Не би трябвало да се оферират промени в Конституцията, без да знаеш какви са последствията. Не би трябвало да предлагаш законодателство, без да знаеш какви са затрудненията от него. Не би трябвало правиш оферти, които ще усложнят обстановката и ще разклатят държавността “, съобщи още тя.

 Премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър България 4 мин. Премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър  Парламентарни сили с остри реакции против желаната ротация в кабинета България 2 мин. Парламентарни сили с остри реакции против желаната ротация в кабинета  В Народното събрание събират подписи за избор на съмнение против кабинета на Димитър Главчев България 2 мин. В Народното събрание събират подписи за избор на съмнение против кабинета на Димитър Главчев  Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години България 3 мин. Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години  Премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър България 4 мин. Премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър  Парламентарни сили с остри реакции против желаната ротация в кабинета България 2 мин. Парламентарни сили с остри реакции против желаната ротация в кабинета  В Народното събрание събират подписи за избор на съмнение против кабинета на Димитър Главчев България 2 мин. В Народното събрание събират подписи за избор на съмнение против кабинета на Димитър Главчев  Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години България 3 мин. Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години

„ Вчерашната обстановка на парадоксите – да се желае избор на съмнение, да се желае промяната на ръководителя на Народното събрание, в случай, че това е единствената институция с изключение на президентската, която е устойчива. Какво значи и да желая оставка, която е оттеглена “, запита Бъчварова.

„ Как се случват процесите в политическите партии също не е ясно и това е спомагателен подтик на напрежение. Затова може би би трябвало да създадем един лист като за децата – какво не би трябвало да вършим. Очевидно има неща, които не са допустими, като загубата на връзка с ръководителя на едно ведомство в миг, в който светът се тресе. Недопустимо е и да променяш позиция в придвижване, утвърдена институционално и конституционално “, съобщи още тя.

" Ние сме извънредно дребна страна и външната ни политика би трябвало да бъде извънредно умела. Трябва да стратегическите ни ползи, а при последните държавни управления тази функционалност беше неглижирана по някакъв метод. Външният министър и нашата дипломация е лицето ни на открито ", уточни някогашният външен министър.

На 15 април служебният министър председател Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър.  В предлагането до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците, от друга.

bTV научи, че координацията сред главата на държавното управление и министъра на външните работи по време на спора и ескалацията на напрежението сред Иран и Израел била сложна. Имало е усложнение и във връзка с координацията на българската позиция по отношение на офанзивата на Иран.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР