Ситуацията в Казахстан - президентът Токаев издаде заповед да се

...
Ситуацията в Казахстан - президентът Токаев издаде заповед да се
Коментари Харесай

Китай изрази подкрепа за Казахстан

Ситуацията в Казахстан - президентът Токаев издаде заповед да се стреля без предизвестие по протестиращите по улиците в градовете на страната, които назовава терористи.

И интернационалният отзив - Организация на обединените нации, Съединени американски щати, Франция и Англия приканиха всички въвлечени в рецесията към въздържаност.

Китайският президент поздрави сътрудника си Токаев за решителната и съответна реакция в сериозния за Казахстан миг.

Днес в Алмати наподобява умерено. По улиците на града, в които митингите през последните дни бяха най-бурни, има доста военни. Спорадично се чува пукотевица, само че локални медии допускат, че това е предизвестие към стачкуващи.

Миротворците са поели контрола над летището в Алмати, само че то няма да работи до 9-и януари. По данни на Министерството на вътрешните работи по време на демонстрациите в страната са убити 26 " въоръжени престъпни лица " и 18 чиновници на реда.

Има информация за бурни митинги и ранени в град Шимкент. Но тези данни е мъчно да се ревизират поради честия срив на интернет. В обедните часове президентът Касим-Жомарт Токаев направи следващото си телевизионно послание.

" Правоохранителните органи и армията получиха заповед от мен да стрелят без предизвестие. От чужбина се чуват апели за осъществяване на договаряния сред страните за спокойно решение на казуса - каква нелепост! Какви договаряния могат да се водят с нарушители, с убийци! Наложи ни се да се разправяме с въоръжени и готови бандити - както локални, по този начин и непознати ", съобщи президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Токаев се закани битката с тях да бъде доведена до дъно, а който не се съобщи да бъде погубен. Той се ангажира интернетът да бъде пуснат, само че при изискване, че се употребява рационално, а не за разпространяване на измислици, клюки и подстрекаване. От Организацията на Договора за групова сигурност обясниха ролята на контингента.

" Основните задания на груповите миротворчески сили са защита на значими държавни и военни обекти, оказване на подпомагане на силите на реда в Казахстан, стабилизиране на ситуацията и връщането ѝ в границите на закона ", добави Владимир Зайнетдинов, прессекретар Организацията на Договора за групова сигурност.

В отговор на рецензиите, че разполагането на войски може да се одобри за военна намеса от организацията разясниха, че задачата е миротворческа и всичко това ще бъде краткотрайно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР