Ситуацията в Иран се влошава с всеки изминал ден. Все

...
Ситуацията в Иран се влошава с всеки изминал ден. Все
Коментари Харесай

В Иран става все по-зле, особено за младите

Ситуацията в Иран се утежнява с всеки минал ден. Все повече млади и добре образовани иранци желаят да изоставен родината си. Там те не виждат бъдеще. И не имат вяра, че Иран скоро ще излезе от нищетата, написа Дойче веле.

Джавад учи интензивно немски език. Той желае да напусне родината си Иран. " Следвал съм маркетинг и съм работил в сферата няколко години. Но нашата стопанска система е срината, доста компании банкрутираха, обстановката се утежнява с всеки минал ден ", споделя пред Дойче веле 28-годишният иранец. Той не преувеличава - страната е обхваната от боязън и безизходност.

През последните месеци напрежението сред Съединени американски щати и Иран непрекъснато нараства. Особено през последните дни то рисково се изостри. На 13 юни 2019 в Оманския залив бяха атакувани два петролни танкера, а Съединените щати упрекнаха Иран за нападенията. Вашингтон показа като доказателства за изказванията си видеозаписи, чиято достоверност обаче не може да се ревизира. Германската канцлерка Ангела Меркел разяснява държанието на американското държавно управление по следния метод: " Ние взимаме тези изказвания доста насериозно ". Но все пак, съгласно нея, договарянията остават най-верният път за търсене на решение.

Когато Съединени американски щати напуснаха Споразумението

Съединени американски щати от дълго време упрекват Иран, че предизвиква тероризма в района и провокира неустойчивост. А преди една година под управлението на президента Доналд Тръмп те едностранно се отдръпнаха от договаряното в продължение на години Международно атомно съглашение. То предвиждаше, наред с другото, че Иран ще ограничи активността си по обогатяването на уран, както и че ще позволява провеждането на периодически инспекции от страна на Международната организация по атомна сила (МААЕ). В отговор на осъществяването на условията Иран получи обещания за анулация на произлизащите от атомната стратегия наказания, както и гаранции за поддръжка в икономическото развиване.

Макар Иран да извърши своята част от уговорките, което неведнъж бе доказано от МААЕ, американците се отдръпнаха от контракта и заложиха на " акция на оптимален напън ", част от която са огромните стопански наказания. Европейският съюз се опита да смекчи натиска на Съединени американски щати, само че не съумя.

Все повече хора отпътуват

" Страната ни е в задънена улица и аз нямам доверие, че ние ще успеем да излезем от нищетата ", споделя Джавад. Родителите му са земеделци - отглеждат ориз, само че той мечтае за различен живот и по тази причина е отпътувал за столицата. " Трябваше да работя доста, с цел да се установя в Техеран. Само там има някакви шансове за развиване. Но в този момент, сходно на мнозина други, и аз мисля да отпътува ", споделя той.

Според изследванията една трета от иранците биха предпочели да живеят в друга страна - обстоятелства, които удостоверява пълномощникът по културните въпроси на иранската столица Мохамадреза Джавади Йегане. Той написа по този мотив в Туитър следното: " Проучванията гласят, че 29,8% от иранците желаят да заживеят в друга страна - поради публичната, културната и моралната обстановка. Това е тъжно, само че още по-тъжното е, че данните са от 2016, когато бяхме по-добре ".

От Ислямската гражданска война през 1979 насам Иран е измежду страните с огромен % емигранти - висшисти, интелектуалци и учени напущат страната. Официалната статистика по въпроса няма, само че през май 2012 иранският всекидневник " Sharq " популяризира резултатите от допитване, обхващащо склонността към емиграция на най-способните възпитаници и студенти. От него излиза, че 70 % от носителите на медали по физика, 77 % от отличниците по математика и половината от най-хубавите по химия и в региона на осведомителните технологии желаят след завършването си да заминат за чужбина.

Проучване на американското държавно управление от март 2019 пък сочи, че всеки четвърти добре просветен иранец напуща родината си, в случай че получи тази опция. Причините (според американското проучване): вярата за повече обществени и религиозни свободи и по-добрите вероятности за професионална реализация.

Иранците са на ръба на силите си

" Лошите вести нямат край. Постоянно биваме конфронтирани със събития, които прекатурват живота ни, а ние не можем да им повлияем ", изяснява журналистката Фарзане Ебрахимзаде. Тя има над 30 000 почитатели в обществените мрежи. Там тя визира тематики като неуморната битка на дамите за пълноправие и по-добър живот. Самата тя е към този момент изтощена и разочарована, признава пред Дойче Веле, че мнозина в страната ѝ също се усещат по този начин. " Надеждата ми за възстановяване на живота в Иран е съвсем нулева. Миналата година можех да възнамерявам най-малко за седмица напред, а в този момент в най-хубавия случай мога да възнамерявам живота си единствено за идващия час. "

Няма никакви индикации, че обстановката в Иран скоро може да се усъвършенства - тъкмо противоположното. Иранското държавно управление сложи ултиматум на останалите си сътрудници в Атомното съглашение. Той планува окончателното евакуиране на Иран от съглашението на 7 юли, в случай че страната не получи най-сетне обещаните стопански изгоди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР