Ситуацията с е-рецептите е с доста нюанси, които трябва да

...
Ситуацията с е-рецептите е с доста нюанси, които трябва да
Коментари Харесай

Акад. Денков: Няма да се откажем от поетапното влизане на е-рецептите навсякъде

„ Ситуацията с е-рецептите е с много нюанси, които би трябвало да се имат поради “. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков през днешния ден по време на постоянния си отговор на въпроси на жители във Facebook.

„ Възможност за е-рецепти има съвсем от три години, тъй че никой не може да каже, че за първи път се появява и се постанова доста скоростно и доста силово тази опция. Обратното – факт е, че тази опция не беше употребена, до момента в който не беше въведена наложителна. Второ, явно е, че има конфликт на лобита в няколко връзки. Едно от тях е кой да изписва крайните медикаменти, до каква степен това да бъдат лекарите, до каква степен да имат въздействие фармацевтите, до каква степен могат да бъдат замествани по-скъпите истински медикаменти с генерици. Така че там има нюанси, които хората не усещат, само че несъмнено, те страдат от тези конфликти “, разяснява акад. Денков.

Той осведоми, че разисква със здравния министър дали ще е належащо да се постави временен интервал с потребление и на хартиена, и на електронна рецепта за избрани браншове от системата, както това бе препоръчано за Спешната помощ.

„ Но ние няма да се откажем от поетапното влизане на електронните предписания на всички места. Това е европейската процедура и тя ще изсветли доста проблеми, които сега са скрити “, безапелационен бе министър председателят.

Той даде образец с дефицита на медикаменти, който по думите му идва в голяма степен от това, че няма ясна информация кои са медикаментите, които са налични сега. „ Ако ние създадем връзка сред издаването на рецептите и наличните медикаменти сега, ние ще забележим цялата система и всеки ще знае какво е налично, какво не е и какво се изнася, създавайки недостиг на българския пазар “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР