Ситуацията около Украйна доведе до рязко увеличение на международните котировки

...
Ситуацията около Украйна доведе до рязко увеличение на международните котировки
Коментари Харесай

Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

Ситуацията към Украйна докара до внезапно нарастване на интернационалните котировки за пшеница и фуражна царевица, като цените на тези артикули се усилиха надлежно с 4,5% и 5% през седмицата. Това сочат данни, оповестени в неделя от асоциацията на италианските аграрни производители Coldiretti, съобщи БГНЕС.

" Притеснението е, че евентуалният спор може да повреди инфраструктурата и да блокира доставките от черноморските пристанища, ограничавайки наличността на световните пазари и да докара до действителен риск от апетит и обществени безредици ", гласи мнение на асоциацията. " Украйна е третата по величина в света експортьор на пшеница в света, а Русия е най-големият, дружно те съставляват към 1/3 от международната търговия ", показва още италианската браншова организация.

В края на януари президентът на италианската земеделска асоциация Confagricoltura Масимилиано Джансанти предизвести, че обстановката към Украйна може да се отрази отрицателно на международния пазар на зърно.
Устойчива наклонност  {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на главните храни нарастват за четвърта поредна седм...

Пшеницата съществено нараства през цялата 2021 година поради климатични проблеми, смяна в митата на огромни пазари като Русия и Аржентина, както и поскъпващите торове поради скока в цените на природния газ.

Световното ползване на пшеница пораства доста по-бързо от производството. Години наред ножицата сред ползване и произвеждане е била релативно необятна, само че през последните години тя очевидно се стеснява. Всичко това кара страни като Съединени американски щати, Австралия, Русия, Украйна и други да усилват площите, засети с пшеница, само че все пак международните ресурси понижават.

В резултат на тези фактори през 2021 година цените на пшеницата надвишават психическата граница от 300 $ за звук, в това число и в България, което не е слчувало от десетилетия.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР