Ситуацията около избора на председател на Народното събрание е безпрецедентна.

...
Ситуацията около избора на председател на Народното събрание е безпрецедентна.
Коментари Харесай

Стоилов: Няма пречка президентът да връчи мандат за съставяне на правителство без избран председател на НС

Ситуацията към избора на ръководител на Народното събрание е невиждана. Днес е сериозен ден, тъй като това е краят на първата седмица на този парламент, разяснява пред Нова телевизия конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов.

„ Ясно е, че този развой единствено би потвърдил неспособността на Народното събрание да прави каквото и да е. Трети ден към този момент продължава първото съвещание. През Средновековието е имало случаи при избора на папа да са нужни месеци, даже години. Но ние въпреки всичко сме в по-динамично време ”, добави той.

Конституционният арбитър е безапелационен, че разпоредбите към избора на парламентарен началник не би трябвало да бъдат променяни:

„ Защото в хода на всеки един развой, когато разпоредбите се сменят, това някак основава съмнения и основателни опасения ”.

Янаки стоилов акцентира, че съгласно Конституцията парламентът  приема решенията си с болшинство - повече от половината народни представители, взели участие в гласуването.

Според него, въпросът за избора на ръководител на Народното събрание би трябвало да се раздели от образуването на парламентарно болшинство.

„ Обикновено изборът на ръководител на Народното събрание и неговото събаряне в предходните години е посочило, че се образува болшинство или се скапва такова и се основава друго на негово място. Трябва да се разбере, че в тази обстановка изборът не е знак за това какво болшинство би се пробвало да излъчи ръководство ”, сподели още той.

По думите на конституционния арбитър няма спънка президентът да стартира връчването на мандати за сформиране на държавно управление, без да има определен ръководител на Народното събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР