Ситуацията около АЕЦ „Чернобил“ се влошава. Възможно е да има

...
Ситуацията около АЕЦ „Чернобил“ се влошава. Възможно е да има
Коментари Харесай

Чернобил без електрозахранване. Опасения от изтичане на радиация

Ситуацията към АЕЦ „ Чернобил “ се утежнява. Възможно е да има приключване на радиоактивен материал, в случай че е прекъснато охлаждането му, предизвести през днешния ден Международната организация за атомна сила (МААЕ).
Електрическото зареждане на централата и нейните системи и съоръжение за сигурност са изцяло изключени поради съветските военни дейности, заяви през днешния ден украинският енергооператор " Укренерго ", съобщи Франс прес.
" Централата " Чернобил " беше изцяло изключена от електрическата мрежа поради военните дейности на съветския окупатор. Обектът няма повече електрическо зареждане ", осведоми операторът на страницата си във фейсбук.

" Офанзивата беше в ход и не беше допустимо да се възстановят електроснабдителните линии ", допълват оттова.

В Чернобил има реактори, които към този момент не са в приложимост и съоръжения за депозиране на нуклеарни боклуци.

" Варварската война на Путин излага цяла Европа на заплаха. Той би трябвало да спре неотложно. "

Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ " Чернобил ". По думите на Кулеба аварийните дизелови генератори на централата имат потенциал да поддържат електрозахранването едвам 48 часа. След този интервал охладителните системи в хранилищата за отработено нуклеарно гориво ще спрат да действат, което ще докара до неотложно приключване на радиация.

The only electrical grid supplying the Chornobyl NPP and all its nuclear facilities occupied by Russian army is damaged. CNPP lost all electric supply. I call on the international community to urgently demand Russia to cease fire and allow repair units to restore power supply 1/2
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)

От поста на първия посланик на Украйна в обществената мрежа излиза наяве, че главната електропреносна мрежа, доставяща ток за централата, е развалена от съветската войска.

" Призовавам интернационалната общественост да изиска от Русия неотложно да спре огъня и да разреши на централата да възвърне зареждането си ", написа още той.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко съобщи, че украинските управляващи не знаят какво се случват в Чернобилската централа, съобщи Ройтерс. Той добави, че Украйна няма надзор и над протичащото се в Запорожката нуклеарна централа, която също беше завладяна от съветските сили и където се счита, че са ситуирани 400 съветски военнослужещи.

Същевременно украинската държавна нуклеарна компания " Енергоатом " съобщи, че радиоактивни вещества биха могли да изтекат от Чернобил, тъй като след спиране на зареждането с ток, там не може да се охлажда отработеното нуклеарно гориво, съобщи Ройтерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

Вчера интернационалната атомна организация заяви, че към този момент не получава данни от централата.

" Чернобил " е в съветски ръце от две седмици. От тогава там, без да напущат и без да могат да се сменят с сътрудниците си, стоят затворени 210 души, работещи в централата. Те имат храна и вода, само че все пак ситуацията им се утежнява, защото се постанова да дежурят без отмора.

Руснаците са спрели всевъзможни ремонтни работи. Заради неналичието на контакт с МААЕ към този момент не може да се наблюдава дали радиокативният материал е обезопасен и къде се намира. Без ток той не може да се охлажда и има риск от приключване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР