Ситуацията на Корейския полуостров ескалира пред очите ни. Съединените щати

...
Ситуацията на Корейския полуостров ескалира пред очите ни. Съединените щати
Коментари Харесай

Русия, Китай и проблемите на Корейския полуостров: към нова съгласувана позиция?

Ситуацията на Корейския полуостров ескалира пред очите ни. Съединените щати и Южна Корея организират голям брой военни учения, като се базират на нуклеарната опасност от Северна Корея. От 20 март се организират военнодесантни учения с присъединяване на Военновъздушни сили и се разиграва сюжетът за завладяване на града. В края на март бяха задействани американските стратегически бомбардировачи B-52H, а от 30 март до 1 април бяха извършени учения за стелт изтребители, които репетираха офанзиви по наземни цели. А огромните учения на Съединени американски щати и Южна Корея, идни през лятото, може като цяло да припомнят на КНДР за Корейската война от 1950-1953 година

При тези условия Русия и Китай заявяват нуждата от реализиране на компромисни съглашения за основаване на система за мир и групова сигурност, учредена на салдото на силите в Североизточна Азия. Москва, взаимно с Пекин, работи по основаването на „ пътна карта “ и „ проект за деяние “ за изцяло споразумяване на проблемите на Корейския полуостров.

Задачата е извънредно сложна. Някои настояват, че разрешаването на казуса с нуклеарните ракети на Северна Корея е стигнало до задънена улица. Съединените щати и техните съдружници от доста години безрезултатно упорстват за цялостна денуклеаризация от КНДР, базирайки се на глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Северна Корея, а в Пхенян приказват за техния нуклеарен статут, който най-сетне е станал „ необратим “. В същото време Русия и Китай се ангажират с Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО), съгласно който единствено Русия, Китай, Съединени американски щати, Англия и Франция могат да имат нуклеарен статут.

Между другото, китайските специалисти в региона на нуклеарната сигурност от години настояват, че нуклеарният статут на КНДР (който не е приет от никого в границите на съществуващия режим на неразпространение на оръжия) би трябвало да бъде обособен от фактическото владеене на страната на ракетно-ядрени оръжия, което би трябвало да се одобри за насочна точка. Може би е време да се вслушаме в тази позиция?

Как да прекъснем този циничен кръг? За задачата си коства да се обърнем към най-новите трендове в региона на укрепването на режима за неразпространение на нуклеарно оръжие. Самият този режим претърпява сложни времена. Последната пълноценна конференция на нуклеарната " петорка " се организира през декември 2021 година в Париж.

В официално съобщение за резултатите от него петте страни дадоха обещание да продължат обмена на отзиви в границите на работната група за нуклеарни доктрини и понижаване на стратегическия риск. Под „ стратегически риск “ се схваща рискът от потребление на нуклеарно оръжие и въоръжен спор с присъединяване на страни, притежаващи нуклеарен боеприпас (забележете, освен формалните нуклеарни сили). Говорим за повишение на взаимното съгласие, бистрота и предвидимост, взаимни ограничения и механизми за контролиране и попречване на рецесии.

След началото на СВO в Украйна, работата в този формат спря. Въпреки това представителите на „ петорката “ съумяха да проведат къса и непублична среща на конференцията за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) в Ню Йорк през август 2022 година А през февруари 2023 година в Дубай се организира работна среща на делегации на министерствата на външните работи на страните от нуклеарната " петорка " за обзор на работата на горепосочената група.

А оня ден Москва беше хазаин на съвещания сред заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко и специфичния представител на държавното управление на КНР за Корейския полуостров Лю Сяомин. Участниците в тях се съгласиха, че отговорността за актуалното изостряне на Корейския полуостров е на Вашингтон и неговите съдружници, които, обратно на личните си отговорности, отхвърлят да водят разговор с КНДР за даване на гаранции за нейната сигурност и предприемане на на практика ограничения за създаване на доверие, в противен случай, те провеждат огромни провокативни военни учения.

Така че изходът от актуалната обстановка може да бъде фокусирането не върху денуклеаризацията на Северна Корея (задачата е явно неразрешима в обозримо бъдеще), а върху съгласуваните ограничения за понижаване на нуклеарните опасности, развиване на транспарентността и ограничения за доверие в ракетно - нуклеарната област, както и ограничения за сигурност за всички заинтригувани страни. Не е изключено да има и последващи съгласувани дейности на Москва в тази посока.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР