Ситуацията на европейския газов пазар в началото на ноември е

...
Ситуацията на европейския газов пазар в началото на ноември е
Коментари Харесай

Може да има недостиг на природен газ за страните от ЕС

Ситуацията на европейския газов пазар при започване на ноември е доста по-спокойна от лятото на 2022 година с помощта на високата степен на запълване на газовите складове, ниското равнище на консумация заради извънредно високите температури и съществуването на товари с полутечен газ, очакващи разтоварване в европейските терминали. Въпреки това се усеща неустановеност заради разтърсването на газовите пазари, което към момента не е изчезнало, а рискът доставките на тръбен газ към някои европейски райони да намалеят или спрат през идния зимен сезон е налице. Това разясняват от " МЕТ Енерджи Трейдинг " в известие до медиите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Експертите от компанията плануват, че при възможен неподходящ сюжет е допустимо да се стигне до дефицит на природен газ за страните от Европейски Съюз в района. В сходна обстановка съществува възможност потенциалът на гръцкия терминал за доставки на полутечен природен газ да се окаже непълен за компенсиране на дефицита в района. В допълнение, евентуално е в същия интервал търсенето на LNG (втечнен газ) на азиатските и южноамериканските пазари да се увеличи, като това би довело до отлив на предлагането в Европа и покачване на цените, сходно на това, което се наблюдаваше през миналата зима. Това въздействие може доста да се ускори от вероятни софтуерни прекъсвания на индустриалните терминали за LNG, естествени бедствия или други форсмажорни условия, което също няма да е казус, считат от компанията за търговия на сила в Европа.

Поради обстоятелството, че България не разполага с инфраструктура за пряк достъп до пазара на LNG, такова развиване на обстановката би могло да сложи под риск над 50 % от доставките за страната.

В същото време съществуващите уреди за предпазване в страната ни не разрешават да се покрие пиковото ползване през зимния интервал. Освен това множеството от районните играчи са дейни в България и са в положение да запазят размери за своето портфолио в прилежащите страни. Това слага страната ни в деликатната обстановка да споделя този стеснен запас.

Според специалистите от тази позиция би следвало България да търси решения за повишение на сигурността на доставките посредством потребление на направления от Централна Европа.

" След разбор на обстановката, нашата рекомендация е да се обмислят нови благоприятни условия за обезпечаване на доставки през зимния сезон. Ето за какво съгласно нас би трябвало незабавно да се прегледа разновидността за покупка и предпазване на газ в Централна Европа през ноември 2022 година Транспортът до България през идващите месеци е механически сигурен и доходоносен. Следва да се изследва дали могат да се употребяват уреди за предпазване, които да поддържат зимното ползване на България при положение на отрицателен сюжет. Наличните потенциали за транспорт на газ по този маршрут надвишават неведнъж нужните за нашата страна в изискванията на пиково ползване ", споделя Петър Филдишев, шеф търговия с природен газ в " МЕТ Енерджи Трейдинг България ".

" Вярваме, че реализацията на този вид ще усъвършенства сигурността на доставките, изключително в случай че е в резонна композиция с доставки на LNG през зимния интервал от гръцкия терминал за полутечен газ. Съществуват задоволително търговци, които биха могли да спомагат в осъществяването на тези различни благоприятни условия за доставки ", добавя Петър Филдишев.

" МЕТ Груп " е компания за търговия на сила в Европа със седалище Цуг, Швейцария. Дружеството участва в следните страни: Швейцария, Унгария, Хърватия, Словакия, Австрия, Германия, Турция, Англия, Румъния, Сърбия, Украйна и Испания.

" МЕТ Енерджи Трейдинг България " ЕАД (МЕТБГ) е основана през 2017 година, с цел да съставлява Групата на пазарите на природен газ и сила в Югоизточна Европа. Дейността на МЕТБГ се концентрира върху покупката и продажбата на електрическа енергия и природен газ на клиенти на дребно и едро в Югоизточна Европа посредством трансгранични покупко-продажби и тясно съдействие с други дъщерни сдружения на МЕТ в Региона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР