„Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е

...
„Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е
Коментари Харесай

Агенция Насока: Най-мобилизирани преди вота са ГЕРБ и ДПС

„ Ситуацията е доста динамична и може би най-големият въпрос е за изборната интензивност, защото тя се отразява на крайния резултат “, уточни пред БНР Елена Дариева, социолог в организация " Насока ". Последните социологически изследвания демонстрират минимална разлика сред ГЕРБ/СДС и Има Такъв Народ като възможен резултат от идните парламентарни избори на 11 юли.
Проучването на организация „ Насока “ направено в интервала 23-30 юни, осъществено е със лични средства и извършено измежду 1025 пълнолетни български жители сочи, че 51 на 100 от хората са декларирали, че ще гласоподават сигурно на 11 юли.

" Често обаче това не е тъкмо по този начин, тъй като хората обичат да акцентират, че ще гласоподават при такива социологически проучвания, само че по-късно не става тъкмо по този начин. Веднага обаче желая да кажа, че чакам изборната интензивност да бъде по-ниска от тази, която регистрирахме на 4 април. Тогава тя беше 50,61 на 100 или малко над три милиона и 300 хиляди българи. В момента данните сочат за по-ниска изборна интензивност от тази на постоянните избори - да стигне до 48 на 100, което значи под три милиона и 200 хиляди български жители да дадат своя глас.

От това биха спечелили партиите с твърди ядра, от по-високата изборна актитвност печелят новите партии и тези, които разчитат на протестния избор ", разясни в " Преди всички " Елена Дариева от организация " Насока ".

По думите не се чака огромна разлика сред първите две обединения, по-скоро тази разлика е минимална.

" Най-мобилизираните към сегашния миг да гласоподават са електоратите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Данните сочат, че 92 на 100 от хората, които поддържат ГЕРБ/СДС настояват, че сигурно ще гласоподават. При тях можем да приказваме за втърдяване на електората. По наши данни все още 80,5 на 100 от гласувалите за ГЕРБ/СДС на предишните избори на 4 април, ще повторят вота си и в този момент в неделя.

" ИТН " може да разчита на 78 на 100 от гласувалите за тях на 4 април, само че при тях има забавна наклонност. Тя визира гласоподавателите на всички така наречен " партии на митинга " - при тях се следи една подвижност, което се показва в преливане на избор и групировката на Слави Трифонов е главният печелевиш от тези процеси, които ние изследваме ", заяви още Елена Дариева.

Тя обясни също, че данните сочат, че Движение за права и свободи и Демократична България са също на доста минимално разстояние една от друга.

" 11,3 на 100 настояват, че ще гласоподават за Демократична България, тъй като са повлияни от акцията, която води тази партия, което пък демонстрира, че служебното държавно управление води доста добра политика сега против " пазаруването на гласове ". А това е тематика, която вълнува мощно гласоподавателите на Демократична България ", обясни още Дариева.

Според нея нито една политическа мощ няма да има парламентарно болшинство. Първите политически сили ще са ГЕРБ/СДС, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия - те ще вземат към 60 на 100 от действителните гласове.

" Очертава се 7 - партиен парламент, съгласно нашето изследване ", сподели още социологът.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР