Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е

...
Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е
Коментари Харесай

Елена Дариева: Очертава се 7 - партиен парламент



„ Ситуацията е доста динамична и може би най-големият въпрос е за изборната интензивност , защото тя се отразява на крайния резултат “, уточни пред БНР Елена Дариева, социолог в организация " Насока ". Последните социологически изследвания като възможен резултат от идните парламентарни избори на 11 юли.
Проучването на организация „ Насока “ направено в интервала 23-30 юни, осъществено е със лични средства и извършено измежду 1025 пълнолетни български жители сочи, че 51 на 100 от хората са декларирали, че ще гласоподават сигурно на 11 юли.

" Често обаче това не е тъкмо по този начин, тъй като хората обичат да акцентират, че ще гласоподават при такива социологически проучвания, само че по-късно не става тъкмо по този начин. Веднага обаче желая да кажа, че чакам изборната интензивност да бъде по-ниска от тази, която регистрирахме на 4 април . Тогава тя беше 50,61 на 100 или малко над три милиона и 300 хиляди българи. В момента данните сочат за по-ниска изборна интензивност от тази на постоянните избори - да стигне до 48 на 100, което значи под три милиона и 200 хиляди български жители да дадат своя глас.

От това биха спечелили партиите с твърди ядра, от по-високата изборна актитвност печелят новите партии и тези, които разчитат на протестния избор ", разясни в " Преди всички " Елена Дариева от организация " Насока ".

По думите не се чака огромна разлика сред първите две обединения , по-скоро тази разлика е минимална.

" Най-мобилизираните към сегашния миг да гласоподават са електоратите на ГЕРБ и Движение за права и свободи . Данните сочат, че 92 на 100 от хората, които поддържат ГЕРБ/СДС настояват, че сигурно ще гласоподават . При тях можем да приказваме за втърдяване на електората. По наши данни все още 80,5 на 100 от гласувалите за ГЕРБ/СДС на предишните избори на 4 април, ще повторят вота си и в този момент в неделя.

" ИТН " може да разчита на 78 на 100 от гласувалите за тях на 4 април , само че при тях има забавна наклонност. Тя визира гласоподавателите на всички така наречен " п а ртии на митинга " - при тях се следи една подвижност, което се показва в преливане на избор и групировката на Слави Трифонов е главният печелевиш от тези процеси, които ние изследваме ", заяви още Елена Дариева.

Тя обясни също, че данните сочат, че Движение за права и свободи и Демократична България са също на доста минимално разстояние една от друга.

" 11,3 на 100 настояват, че ще гласоподават за Демократична България , тъй като са повлияни от акцията, която води тази партия, което пък демонстрира, че служебното държавно управление води доста добра политика сега против. А това е тематика, която вълнува мощно гласоподавателите на Демократична България ", обясни още Дариева.

Според нея нито една политическа мощ няма да има парламентарно болшинство . Първите политически сили ще са ГЕРБ/СДС, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия - те ще вземат към 60 на 100 от действителните гласове.

" Очертава се 7 - партиен парламент, съгласно нашето изследване ", сподели още социологът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР